Η Βρετανία πετάει τις μάσκες και απελευθερώνει τα πάντα

501
Βρετανία πετάει τις μάσκες

«Ημέρα της Ελευθερίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο – Συνεχίζονται οι «ημέρες της μιζέριας» στην Ελλάδα

«Ημέρα Ελευθερίας» για την Βρετανία η οποία ξεφορτώνεται την μάσκα και  όλα τα περιοριστικά μέτρα και ενώ καταγράφει σημαντική αύξηση κρουσμάτων επανεκινώντας έτσι ολοκληρωτικά την οικονομία της την στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση έκλεισε την Μύκονο που αποτελεί την «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει επισήμως 128.700 νεκρούς λόγω  COVID-19 και τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξάνονται καθώς η χώρα έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στην Ευρώπη ξεπερνώντας τα 50.000 κρούσματα για δύο συνεχόμενα 24ωρα.

Την ώρα που η Αγγλία αίρει την υποχρέωση της χρήσης μάσκας και καταργεί τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που είχαν επαφή με κρούσμα, έχουν επίσης εισέλθει σε περίοδο απομόνωσης.

Ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε για  «χαοτική» διαχείριση της πανδημίας την κυβέρνηση επιχειρώντας να αποκομίσει κομματικά οφέλη

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών που παρέμεναν σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, «Ημέρα Ελευθερίας», βασίζοντας το εγχείρημα  στην «ατομική ευθύνη» του καθενός.

Επικαλέστηκε την επιτυχία της εκστρατείας ανοσοποίησης – έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων στο ΗΒ – που «εξασθένισε πολύ» τη σύνδεση ανάμεσα στα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους, και επέτρεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας πλέον να χειρίζεται την κατάσταση με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter χθες πάντως ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμπολίτες του να επιδείξουν σύνεση, υπογραμμίζοντας την «ακραία μολυσματικότητα» της παραλλαγής Δέλτα. «Σας παρακαλώ, να είστε προσεκτικοί», νουθέτησε.

Το μεγάλο βήμα της άρσης των περιορισμών προβλεπόταν να γίνει την 21η Ιουνίου, όμως αναβλήθηκε για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να εμβολιαστούν πλήρως αρκετά εκατομμύρια πολίτες ακόμη και να κερδηθεί χρόνος μπροστά στην επέλαση του ιού.

Από τα μεσάνυχτα, χώροι θεάματος και στάδια μπορούν να λειτουργούν και πάλι με χωρητικότητα 100%, οι ντισκοτέκ μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό, μπαρ και παμπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον βρίσκει θέση και δεν ισχύουν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις.

Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά η χρήση της παραμένει συνιστώμενη στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Σκωτία και Ουαλία, που απολαύουν αυτονομία σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διατηρούν από την πλευρά τους σε ισχύ την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Ηνωμένου Βασιλείου νοσηλεύονται επί του παρόντος 550 ασθενείς με την COVID-19. Ήταν πάνω από 4.000 στην κορύφωση του λεγόμενου δεύτερου κύματος, τον Ιανουάριο.

Πέραν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκατομμύρια άνθρωποι, που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα, καλούνται να μείνουν σπίτια τους για δέκα ημέρες.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες υγείας να βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην Αγγλία, τα μέλη του προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους, όπου θα υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, δεν θα υποχρεούνται να παραμένουν σε αυστηρή απομόνωση στα σπίτια τους. 

Χαλάρωση των μέτρων θα υπάρξει από σήμερα και στα σύνορα.

Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο ΗΒ, ακόμα κι αν φθάνουν από χώρες που κατατάσσονται στις «πορτοκαλί» – ανάμεσά τους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία ή η Ισπανία – δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους.

Η Γαλλία ωστόσο εξαιρείται λόγω της παραλλαγής Βήτα, η οποία ανησυχεί το Λονδίνο εξαιτίας του ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, που χρησιμοποιείται μαζικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα επέλεξαν να κρατήσουν την οικονομία στον «γύψο»…

Πηγή: pronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας