Προς αποκλεισμό από τις 120 δόσεις 1 στους 3 οφειλέτες των Ταμείων

1281

Εκτός της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία κινδυνεύουν να μείνουν  έως και  362.794  οφειλέτες.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί  στην περίπτωση που -από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας- υιοθετηθεί το σενάριο του αποκλεισμού της  δυνατότητας ένταξης στην εν λόγω ρύθμιση όσων ήδη βρίσκονται ενταγμένοι σε κάποια ρύθμιση (πχ 100 δόσεις, 12 δόσεις κτλ.) ή την έχασαν.

Αν ο όρος του αποκλεισμού (από τις 120 δόσεις) όσων βρίσκονται ή έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις συμπεριληφθεί στη ρύθμιση την οποία αναμένεται να θεσπίσει η κυβέρνηση έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να ισχύσει από τον ερχόμενο Μάρτιο, τότε θα χάσει τη σχετική ευκαιρία ένας στους τρεις οφειλέτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ (γ΄ τρίμηνο του 2018), συνολικά οι οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ, του τέως ΟΓΑ και του τέως ΕΤΑΑ ανέρχονται σε 908.705.

Από αυτούς, οι 128.370 οφειλέτες των Ταμείων είναι ενταγμένοι σε “ενεργές” ρυθμίσεις, δηλαδή σε ρυθμίσεις, των οποίων οι όροι ικανοποιούνται, καθώς πληρώνονται στην ώρα τους οι δόσεις και παράλληλα οι τρέχουσες εισφορές).

Την ίδια ώρα 234.424 έχουν χάσει τις ρυθμίσεις τους, καθώς είτε δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις δόσεις, είτε δεν πλήρωσαν  τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές.

Το μόνο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει “κλειδώσει” είναι να αποκλειστούν από τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων  όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντός εξωδικαστικού συμβιβασμού για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία. Αλλά το πλήθος αυτών είναι ελάχιστο σε σχέση με το σύνολο των οφειλετών που είτε είναι σε ρύθμιση, είτε την έχουν χάσει. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό ανέρχονται σε μόλις  434.

Κατά τ’ άλλα, κύκλοι των Ταμείων επισημαίνουν  πως το βασικό “αγκάθι” στο ενδεχόμενο αποκλεισμού όσων είναι ενταγμένοι ή έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις είναι το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων προβλέπει παράλληλα τον επανϋπολογισμό των εισφορών προ του 2017 με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Αν η κυβέρνηση επιλέξει να αποκλείσει τις παραπάνω κατηγορίες οφειλετών, τότε θα δημιουργήσει επίσημα δύο μεγάλες κατηγορίες οφειλετών, “γεννώντας” έτσι, ίσως,  νομικά ζητήματα.

Η πρώτη  (362.794 οφειλέτες)  η οποία θα παραμείνει εσαεί  φορτωμένη με τα παλιά χρέη, αν και μία μερίδα της έχει δείξει συνέπεια στην αποπληρωμή τους μέσα από την τήρηση παλαιότερων ρυθμίσεων και η δεύτερη  (545.911) η οποία -αν και ποτέ δεν μπήκε σε ρύθμιση- θα έχει τη δυνατότητα επανϋπολογισμού -μείωσης των παλιών χρεών.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να εξετάσει να δώσει σε όλους τους οφειλέτες τη δυνατότητα ένταξης στις 120 δόσεις, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν όλες οι οφειλές να επανϋπολογισθούν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

πηγή : capital.gr – Δ. Κατσαγάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας