Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στην Ισπανία – Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές

1154
εκλογές

Το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση προϋπολογισμού για το 2019 των Σοσιαλιστών, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Για να περάσει η πρόταση χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων, όπως τα καταλανικά που ζητούσαν σε αντάλλαγμα για την ψήφο τους να αναγνωριστεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας.

Ο Σάντσεθ προεξοφλούσε από χθες με ανάρτησή του στο Twitter ότι βουλευτές δεξιών κομμάτων και ταν καταλανικών θα καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό: «Το ίδιο θέλουν και οι δύο: μια διχασμένη Καταλονία και μια διχασμένη Ισπανία», είπε

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού με 191 ψήφους κατά, 158 υπέρ και μία αποχή αυξάνει τις πιθανότητες να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters ως πιθανότερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες προβάλλεται η 14η Απριλίου με δεύτερη ενδεχόμενη την 28η Απριλίου. Ο Σάντσεθ φέρεται να επιθυμεί να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν οι εκλογές για να κινητοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους μπροστά στην απειλή της επιστροφής της Δεξιάς στην εξουσία. Οι Σοσιαλιστές προηγούνται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με περίπου το 30% των ερωτηθέντων να λένε ότι προτίθενται να τους ψηφίσουν. Αλλά τα δύο κόμματα της Δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα και οι Ciudadanos συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό άνω του 30%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας