Προκλητικός ο Ακάρ–Προτείνει διαμοιρασμό σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

1277
έλληνες

Το σχέδιο της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η Άγκυρα προτείνει διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.

«Οι δραστηριότητες για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο συνεχίζονται με αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ανοίγοντας τα χαρτιά του όσον αφορά στις προθέσεις της Αγκύρας.

«Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι ο διαμοιρασμός με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το δίκαιο κάθε είδους πηγής και πλούτου που υπάρχει στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Σαφείς προειδοποιήσεις

Σε περίπτωση όμως που δεν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό « δεν θα επιτρέψουμε καμιά διαφορετική απόφαση» υποστήριξε.

«Από την αρχή λέμε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιασδήποτε απόφασης η οποία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση και δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Η συμφωνία με τη Λιβύη

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως «δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών».

«Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών» επεσήμανε.

Όσον αφορά στο ζήτημα αυτό, από την πλευρά της η Λιβύη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία και τους κρατικούς θεσμούς να προβούν στην εφαρμογή των μνημονίων, που υπέγραψε η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ με την Τουρκία για την Στρατιωτική Συνεργασία και την Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στην Ανατ. Μεσόγειο, αμέσως μετά την επικύρωσή τους.

Τα μνημόνια αναμένεται ωστόσο να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Λιβύης στις αρχές του 2020.

Ιαχές πολέμου από την Τουρκία

Οι δηλώσεις Ακάρ έρχονται εν μέσω έντονης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με φόντο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Λίγα 24ωρα μετά το τετ α τετ ΜητσοτάκηΕρντογάν στο Λονδίνο, τα ΜΜΕ στην Τουρκία κάνουν εκτενή αφιερώματα στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το οποιοδήποτε ενδεχόμενο για την επόμενη ημέρα.

Απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό που επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα, η Αθήνα καλείται να επιδείξει απόλυτη ψυχραιμία και μέσω μιας σειράς άμεσων διπλωματικών ενεργειών να οδηγήσει την γείτονα στην απομόνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας