Πομπέο – Τσαβούσογλου: Ανησυχεί η Ουάσιγκτον για S-400, καμία νύξη για 2 Έλληνες στρατιωτικούς

1699
τριμερή

Για «σοβαρή ανησυχία» των ΗΠΑ, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, έκανε λόγο ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες.
«Ο υπουργός υπογράμμισε τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ (…) αν προχωρήσουν στην αγορά», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση που είχε ο Πομπέο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
«Ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να σκεφθεί σοβαρά τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Λίγες ώρες μετά την έγκριση του διορισμού του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο έφτασε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην πρώτη του σύνοδο του ΝΑΤΟ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Κατά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσοβλου ο Πομπέο εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος παραμένει σε τουρκικές φυλακές από τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και για άλλους Αμερικανούς κρατούμενους, ενώ «ξέχασε» να κάνει την παραμικρή νύξη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Η αγορά των S-400 από την Τουρκία ανησυχεί τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, καθώς το σύστημα αυτό δεν είναι συμβατό με τα συστήματα της Συμμαχίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας