Πιο Νατοϊκός κι από ΝΑΤΟ ο Ερντογάν κατά Ρωσίας-Τι ετοιμάζει;

1455
Πιο Νατοϊκός κι από ΝΑΤΟ

Ο Λύκος( Ερντογάν) έβαλε την προβιά του ΝΑΤΟ και απειλεί την Ρωσία τι να αναμένουμε άραγε στο Αιγαίο;-Ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ με αυστηρό τόνο προς την Ρωσία

Πριν προλάβει να δηλώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι στην Ουκρανία δεν είναι ούτε φιλική ούτε αλληλέγγυα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζήτησε με επιτακτικό τρόπο την διακοπή των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

“Η Βορειοατλαντική Συμμαχία καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία”. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στα εγκαίνια έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία σε ηλεκτρονική μορφή. «Καταδικάζουμε έντονα και καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες», είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε προηγουμένως,  ότι το ΝΑΤΟ δεν έδειξε τη δέουσα αποφασιστικότητα στην κατάσταση με την Ουκρανία, και ότι η στάση της Δύσης απέναντί ​​της απέχει πολύ από το να είναι φιλική.

“Η Δύση, οι χώρες της ΕΕ και το ΝΑΤΟ απέτυχαν να επιδείξουν αποφασιστικότητα απέναντι στην Ουκρανία. Όλοι της δίνουν συμβουλές. Η στάση της Δύσης απέναντι στην Ουκρανία δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλική ή αλληλέγγυα”, είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, με την ομιλία να μεταδίδεται από το κανάλι NTV.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι «οι συμβουλές δεν μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση».

“Μιλάμε με εταίρους, ρωτώντας τι έχει κάνει, τι κάνει ή τι θα κάνει η Ευρώπη εκτός από κενές συμβουλές. Τίποτα. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει με αυτόν τον τρόπο. Θα συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ σήμερα”, είπε ο Τούρκος ηγέτης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις μετά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας.

Επειδή η αλλαγή του Τούρκου προέδρου προδικάζει εξελίξεις στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, τουρκικό ΜΜΕ κατηγορεί την Ελλάδα αναφέροντας, ότι δήθεν αυτή…δεν επιθυμεί μια νέα συμφωνία με την Τουρκία στο Αιγαίο, ακυρώνοντας έτσι την συνθήκη της Λωζάννης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ό,τι “αφορά το διεθνές δίκαιο (Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων 1947), η Ελλάδα δεν διστάζει να επιδείξει στάση που δεν είναι σύμφωνη με τις δύο αυτές Συνθήκες, αγνοώντας το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, που αποτελούν τις υποχρεώσεις της.

Η Ελλάδα όχι μόνο αισθάνεται νευρική όταν η Τουρκία φέρνει το θέμα αυτό στον ΟΗΕ, αλλά προτιμά να παρεκκλίνει σε μια πορεία σύγκρουσης και να εξοπλίζεται ενάντια στην Τουρκία, την οποία βλέπει ως την κύρια απειλή της.

Αντιμέτωπη με την αδιάλλακτη στάση της Ελλάδας, η Τουρκία τηρεί φυσικά επιφυλακή, και επιμένει στην ανάγκη επίλυσης των υφιστάμενων συγκρούσεων μέσω διαλόγου και αμοιβαίων διαπραγματεύσεων.

Το σημερινό τεταμένο κλίμα απαιτεί τα εξής: Για να επιτευχθεί συμβιβασμός στο μέλλον που θα βασίζεται σε νομική βάση, πρέπει να εγκαταλειφθεί η προοπτική μηδενικού αθροίσματος, με άλλα λόγια, η κατανόηση του δόγματος «η απώλεια του άλλου μέρους είναι το κέρδος μου».

Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να βλέπει την Τουρκία ως κύρια απειλή και δεν παύει να την παρουσιάζει ως τέτοια στο δικό της κοινό καθώς και στα τρίτα μέρη, σε συνδυασμό με τη συνήθεια να οικοδομεί διεθνή δίκτυα πάνω σε αυτή τη στρεβλή αντίληψη, θα είναι δύσκολο να σημειωθεί πραγματική πρόοδος.

Τρίτα μέρη, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν μια βιώσιμη και δίκαιη λύση σε αυτά τα προβλήματα χωρίς καμία προκατάληψη και μερική στάση.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις (οι ΗΠΑ τερματίζουν τις γεωτρήσεις τους στα ανοιχτά της Κρήτης, η αντίδραση της Ρωσίας στη στρατιωτική συγκέντρωση των ΗΠΑ στην Ελλάδα) θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενθάρρυνση της ελληνικής ηγεσίας να συνεργαστεί με την Τουρκία.

Σχεδόν πριν από έναν αιώνα, ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος, οι δύο οραματιστές πολιτικοί και των δύο χωρών, άφησαν στην άκρη τα τραύματά τους μετά τη σύγκρουση, ακόμη και όταν ήταν ακόμη νωπές στις μνήμες τους, και προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τις φιλίες μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους”, καταλήγει μεταξύ άλλων το τουρκικό άρθρο.

Το πρόβλημα είναι ότι άνοιξε η όρεξη του Ερντογάν μετά την γενική επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αναμένουμε κάτι πολύ ύποπτο πιθανότατα το πέομενο διάστημα στο Αιγαίο, ειδικά μετά την κυβίστηση του Τούρκου προέδρου στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας