Πανικόβλητη η Κομισιόν απέρριψε, χωρίς επιχειρήματα, την πρόταση Μπερλουσκόνι για "¨παράλληλο" (ή εθνικό;) νόμισμα

1754
ύφεση

Εντύπωση προκάλεσε η πανικόβλητη μονολεκτική και χωρίς κανένα επιχείρημα απόρριψη από την Κομισιόν της πρότασης Μπερλουσκόνι, παρά την ασάφεια και τις πολλαπλές ερμηνείες που επιδέχεται η τελευταία.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Κομισιόν απέρριψε και την δυνατότητα άλλου εσωτερικού νομίσματος εντός της ευρωζώνης, άσχετα να μια τέτοια επιλογή είναι ορθή, διακηρύσσοντας το δόγμα ένα είναι το νόμισμα: το ευρώ και τίποτε άλλο.
Πάντως μετά την ασαφή, έστω, τοποθέτηση του Μπερλουσκόνι, διαγράφεται πιο ισχυρή η πιθανότητα να σχηματιστεί μια μεγάλη διακομματική πλειοψηφία στην Ιταλική Βουλή, μετά τις εκλογές, που θα αμφισβητεί το ευρώ. Νέα δεδομένα για την ΕΕ.
Κατηγορηματικά αντίθετη στην πρόταση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία, εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως υπενθύμισε η Κομισιόν, υπάρχει μόνο ένα νόμισμα στην ευρωζώνη, χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.
Σε άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Libero, o Ιταλός μεγιστάνας και επικεφαλής της κεντροδεξιάς Forza Italia έγραψε: «Όλες οι πιο σημαντικές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ιαπωνία καταπολέμησαν την κρίση και κόβοντας νόμισμα. Θα έπρεπε να το κάνουμε και εμείς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στην φάση αυτή, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος».
Ο κ. Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι «η πρόταση δυο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην δεκαετία του 1980 και του 1990, με τη λιρέττα και το ECU, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας