Πέθανε ο Κόφι Ανάν σε ηλικία 80 χρονών

982
ανάν

O πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πέθανε σε ηλικία 80 ετών όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με δύο στενούς συνεργάτες του, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Κόφι Άναν πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε νοσοκομείο της Βέρνης όπου νοσηλευόταν. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

View image on Twitter

Ήταν γενικός γραμματέας από το 1997 μέχρι το 2006, ο έβδομος κατά σειρά και ο πρώτος μη λευκός που έλαβε ποτέ αυτή τη θέση.

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στο Κουμάσι της Γκάνας και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον Ο.Η.Ε. ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ, φθάνοντας έως τις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987-1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990-1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (1992-1996).

Την 1 Ιανουαρίου 1997, ο Κόφι Ανάν ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. σε αντικατάσταση του Αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι. Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Είναι ο δεύτερος Αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ήταν παντρεμένος με την σουηδή δικηγόρο και καλλιτέχνιδα Νάνε Ανάν, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο Κόφιν Ανάν έγινε γνωστός για την προτεινόμενη λύση του Κυπριακού που πήρε το όνομα του, το περιβόητο Σχέδιο-Ανάν, το οποίο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία ο ελληνοκυπριακός λαός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας