Ο Ερντογάν θέλει μία Τουρκία δίχως Κούρδους

647
Ο Ερντογάν θέλει μία Τουρκία

Ένας Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Οθωμανικής περιόδου είχε καταστήσει ιδιαιτέρως σαφή την αποστολή του: «Αν δεν υπάρχουν τα σχολεία, μπορώ κάλλιστα να διοικήσω το Υπουργείο!».

Σήμερα, ο Πρόεδρος Ερντογάν υιοθετεί την ίδια προσέγγιση: «Αν δεν υπάρχουν οι Κούρδοι, μπορώ κάλλιστα να κυβερνώ στην Τουρκία!».

Το καθεστώς του Ενός Ανδρός είναι σχεδόν χρεοκοπημένο. Η πορεία της οικονομίας, φθίνουσα, οι διεθνείς σχέσεις σε κρίση, η δημόσια υγεία κατεστραμμένη, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε ελεύθερη πτώση, ο Ερντογάν επιδιώκει να διατηρηθεί στην εξουσία.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Ο γιατρός Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου (Omer Faruk Gergerlioglu), βουλευτής του κουρδικού και αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP») των 55 εδρών σε σύνολο 584 (τρίτου τουρκικού κοινοβουλευτικού κόμματος), ήταν ο πρώτος στόχος της επίθεσης της κυβέρνησης κατά της αντιπολίτευσης. Αυτός ο βουλευτής, πρώην ηγέτης της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας «Mazlum-Der», εργαζόταν επί μακρόν μόνος του στην ένωση δικαιωμάτων.

Χωρίς να κάνει καμία πολιτική ή ιδεολογική διάκριση, ο Γκεργκερλιόγλου ασχολιόταν με όλα τα θύματα του καθεστώτος του Ερντογάν. Όσοι απολύθηκαν με κυβερνητικά νομοθετικά διατάγματα, όσοι συνελήφθησαν παράνομα, όσοι υπέστησαν κυβερνητική καταστολή, Τούρκοι, Κούρδοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, αριστεροί ή δεξιοί, ζητούσαν καταρχάς τη βοήθεια του Γκεργκερλιόγλου.

Μελετούσε λεπτομερώς όλες τις υποθέσεις, έβλεπε τους δικηγόρους, τους εισαγγελείς, τους δικαστές, τους διευθυντές φυλακών και έκανε ό, τι ήταν απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων στο Κοινοβούλιο, για την απόδοση δικαιοσύνης στους καταπιεσμένους. Και έκανε δυνατές αποκαλύψεις ως προς τις παράνομες και παράτυπες κυβερνητικές ενέργειες. Διατάρασσε, εννοείται, την εξουσία.

Χωρίς να είναι Κούρδος, χωρίς να είναι αριστερός ακτιβιστής, χωρίς να έχει ποινικό μητρώο, βοηθούσε τους πάντες. Μπορούσε ακόμη και να αλλάξει την ημερήσια διάταξη της καθημερινής πολιτικής. Πολύ πρόσφατα, πραγματοποίησε μία εκστρατεία, για τον τερματισμό του γυμνού σωματικού ελέγχου των γυναικών στις φυλακές και τα αστυνομικά τμήματα.

Η εξουσία έπρεπε να απαλλαγεί από αυτόν. Έτσι, οι εισαγγελείς ανακάλυψαν ένα retweet, που είχε κάνει πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, και ξεκίνησαν έρευνα, και οι δικαστές τον καταδίκασαν σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή άνω των δύο ετών, ενώ το περιεχόμενο του εν λόγω μηνύματος ήταν εγκωμιαστικό για την ειρήνη. Επιπλέον, στα γρανάζια της τουρκικής δικαιοσύνης, λόγω κοινοβουλευτικής του ασυλίας, έπρεπε να περιμένουν, θεωρητικά, τη λήξη της θητείας του, δηλαδή έως το 2023. Το κοινοβούλιο, έτσι, ήρε αμέσως την κοινοβουλευτική ασυλία του, χάρη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Ερντογάν (το «ΑΚΡ» έχει 284 έδρες και το ακροδεξιό συμμαχικό του κόμμα, το «MHP», 48).

Ο Γκεργκερλιόγλου βρίσκεται, από την Πέμπτη, εντός των τειχών του Κοινοβουλίου. Διότι, μόλις φύγει από το κτίριο, η αστυνομία θα τον συλλάβει στην πόρτα και θα τον στείλει στη φυλακή. Ο Γκεργκερλιόγλου επιθυμεί να περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει την αίτησή του, δηλαδή την έφεσή του κατά της καταδικαστικής ετυμηγορίας.

Η κοινοβουλευτική ασυλία περισσότερων από 10 Κούρδων βουλευτών έχει ήδη αφαιρεθεί από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εδώ και 10 περίπου χρόνια. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ανώτατη αρχή, νομικά αρμόδια των πολιτικών κομμάτων), ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο την απαγόρευση του «HDP».

Το «HDP», με λίγο περισσότερο από 11% των ψήφων, είναι το κόμμα-κλειδί για τις εκλογές. Η τρέχουσα αντιπολίτευση των Κεμαλιστών σοσιαλδημοκρατών του «CHP», συν τριών άλλων κομμάτων, προερχόμενων από το «ΑΚΡ» και το «MHP», δεν μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν παρά μόνο με τη στήριξη του «HDP». Αυτό αποδείχθηκε στις τελευταίες τοπικές εκλογές, όταν οι ψηφοφόροι του «HDP» ψήφισαν τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης έναντι των κυβερνητικών. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Ερντογάν έχασε τους δήμους Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας, Μερσίν και αρκετών άλλων πόλεων.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το «HDP» είναι το όγδοο κόμμα που δημιουργήθηκε από το Κουρδικό και αριστερό μπλοκ στην Τουρκία από το 1991. Τα υπόλοιπα επτά κόμματα διαλύθηκαν από την κυβέρνηση. Όλα καταδικάστηκαν για στήριξη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, της «τρομοκρατίας» – στην πραγματικότητα, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Τέλος, τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν αντέδρασαν δεόντως στην περίπτωση του Γκεργκερλιόγλου και κατά των πρωτοβουλιών απαγόρευσης του «HDP». Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν επιθυμεί μια Τουρκία δίχως Κούρδους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι Κούρδοι αποτελούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας