Ο εμπορικός πόλεμος «λυγίζει» την παγκόσμια οικονομία-Επιβράδυνση προβλέπει ο ΟΟΣΑ

1015
ΟΟΣΑ

H εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας -των δύο μεγαλύτερων οικονομικών υπερδυνάμεων- ρίχνει βαριά σκιά στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,2% φέτος, από 3,5% του 2018.

Η παγκόσμια οικονομία πάτησε απότομα «φρένο» στα τέλη του 2018 και τώρα σταθεροποιείται σε πιο ήπια επίπεδα. Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος απειλούν να αποδυναμώσουν την οικονομική δραστηριότητα, υπονομεύοντας τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του.

Για το 2019, ο Οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη 3,2% και επιτάχυνση στο 3,9% το 2020, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αναμένεται να αφαιρέσει έως και 0,7% από το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2021-22. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, το πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία από υψηλότερους θα μπορούσε να ποσοτικοποιηθεί στα 600 δισ. δολάρια.

Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι η παγκόσμια οικονομία έχει χάσει την αναπτυξιακή της δυναμική και ότι η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει κάτω του μέσου όρου, καθώς επιμένουν οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Σε ένα δυσμενές σενάριο περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου -στην περίπτωση που επιβληθούν δασμοί στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προκαλώντας πάγωμα των επενδύσεων- τότε το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα είναι 0,8% χαμηλότερο από ό,τι στην περίπτωση που θα είχε αποφευχθεί η ένταση. Για το κινεζικό ΑΕΠ ο αντίκτυπος ανέρχεται στο 1,1%.

Και η Ευρωζώνη πληρώνει υψηλό τίμημα από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ρυθμούς 1,2% φέτος και 1,4% την επόμενη χρονιά, οριακά βελτιωμένους σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Μαρτίου.

Για την Τουρκία, ο Οργανισμός αναμένει ύφεση και συρρίκνωση του 2,6% συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις του. Παράλληλα, υποβάθμισε και την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2020 στο 1,6% από προηγούμενη εκτίμηση 3,2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας