Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Γκρόισμαν

1290
Ουκρανία
«Λόγω διαφωνιών» με τον νέο πρόεδρο Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από το αξίωμά του, επικαλούμενος τις διαφωνίες του με τον νέο πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Αποφάσισα να παραιτηθώ αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης”, είπε στους δημοσιογράφους ο Γκρόισμαν.

Στην ομιλία του νωρίτερα σήμερα, στην τελετή της ορκωμοσίας του, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου και κάλεσε τους υπουργούς να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αν και η νομοθεσία δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Με βάση το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον πρωθυπουργό. Ο Ζελένσκι όμως δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα του επέτρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πιστή στον ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

“Όταν εξελέγη ο νέος πρόεδρος, πρότεινα στον πρόεδρο και στο κοινοβούλιο (…) να καθορίσουμε μια νέα ημερήσια διάταξη και να αρχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που θα καταστήσουν πιο ισχυρή την Ουκρανία. Ο πρόεδρος επέλεξε έναν άλλο δρόμο και θεωρώ ότι με τη διακήρυξή του αναλαμβάνει όλη την ευθύνη απέναντι στις απειλές” με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα”, είπε ο Γκρόισμαν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ζελένσκι, ένας πρώην κωμικός ηθοποιός χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, ορκίστηκε νέος πρόεδρος σήμερα το πρωί, δηλώνοντας ότι βασικός στόχος του είναι να επιτύχει μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας