Οργή στην Ρωσία για τις αμερικανικές κυρώσεις

1326
επίλυση

Η Ρωσία ετοιμάζει δέσμη κυρώσεων εις βάρος των ΗΠΑ μετά τις νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον, με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ, στη Νότια Αγγλία στην οποία χωρίς να έχει αποδειχθεί με πραγματικά στοιχεία εμπλοκή των ρωσικών υπηρεσιών, κατηγορούν την Μόσχα και ενώ ακόμα όλα είναι υπο διερεύνηση.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, προαναγγέλθηκαν χθες από το αμερικανικό State Department και ετοιμάζεται απάντηση όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Θα εργαστούμε προκειμένου να απαντήσουμε στα νέα μέτρα των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να προχωρήσουμε σε αντίμετρα» επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, ενώ υπενθύμισε ότι «οι αμερικανικές δράσεις, οι οποίες σχετίζονται με το περιστατικό του Σάλσμπουρι, αποτελούν ευθεία πίεση προς τους ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση».

Διευκρίνισε πάντως, ότι στόχο δεν αποτελεί η περαιτέρω εμπλοκή των διμερών σχέσεων. Άλλωστε, όπως επανέλαβε, οι ρωσικές ενέργειες συνιστούν απόρροια των αμερικανικών κυρώσεων.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επανέλαβε πως οι κατηγορίες των ΗΠΑ είναι «αβάσιμες» και «κυνικές», ενώ πρόσθεσε πως η τακτική των τελεσίγραφων που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον, είναι «άσκοπη» και «ατελέσφορη».

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει ως «μη αποδεκτές» και «μη φιλικές» τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον, με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ, στη Νότια Αγγλία.

«Θεωρούμε μη αποδεκτή τη σύνδεση μεταξύ των επιβαλλόμενων αμερικανικών κυρώσεων και της υπόθεσης Σκριπάλ» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προανήγγειλε την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, κατηγορώντας την για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια.

«Η Ρωσία δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση χημικών όπλων. Δεν τίθεται καν ζήτημα γι’ αυτό. Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι η επίθεση έγινε από το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή δεν έχουμε καμία σχετική πληροφορία. Επίσης, δεν έχουμε λάβει απάντηση από τη βρετανική πλευρά στην πρότασή μας για κοινή έρευνα επί του περιστατικού, κάτι το οποίο εγείρει σοβαρές ανησυχίες» εξήγησε αναλυτικά ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το πρώτο πακέτο των επίμαχων κυρώσεων θα αφορά την πλήρη απαγόρευση στις εξαγωγές ηλεκτρονικών συσκευών προς τη Ρωσία.

Το δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνει τη μείωση των διπλωματικών σχέσεων, την απαγόρευση των πτήσεων της ρωσικής Aeroflot στις ΗΠΑ και την σχεδόν πλήρη αναστολή των αμερικανικών εξαγωγών.

Είναι σαφές ότι η υπόθεση Σκριπάλ, από την οποία η Ρωσία δεν είχε να κερδίσει απολύτως τίποτα, αντίθετα μόνο θα έχανε και συνεπώς δεν είχε κανένα κίνητρο για να προχωρήσει σε μια δολοφονία ενός πρώην διπλού πράκτορα που δεν αποτελούσε κίνδυνο πλέον για την ρωσική ασφάλεια, δημιουργήθηκε για να υπάρξει η πρόφαση που χρειάζονταν οι ΗΠΑ για να προβούν σε βαρύτατες κυρώσεις οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη και εχθρικές ενέργειες.

Στις ΗΠΑ έχουν κατανοήσει ότι στρατιωτικά δεν μπορούν να «κάνουν καλά» την Ρωσία και επέλεξαν μια άλλη οδό. Να την αποδυναμώσουν οικονομικά και να την απομονώσουν από όλο τον λεγόμενο δυτικό κόσμο.

Βέβαια αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί διότι η Ρωσία χαρακτηρίζεται από την αυτάρκεια, σε πρώτες ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και επιστημονικό προσωπικό.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ρωσική οικονομία παρά τα κτυπήματα που δέχτηκε δεν μπόρεί να γονατίσει.

Στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε φανταστικά νούμερα χρηματιστηρίων.

Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί αυτό που θέλουν είναι να εμποδίσουν την Ρωσία να επεκτείνει την ζώνη επιρροής της πέραν της ρωσικής συνοριογραμμής, να μην μπορεί να διακινεί τα μετρητά της και όσο αυτό είναι εφικτό να καθυστερήσει τα ρωσικά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά καθώς ο εκσυγχρονισμός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται.

Οι Αμερικανοί διαθέτουν τεράστια ποσά για τις Ένοπλες Δυνάμεις τους αλλά το μεγαλύτερο μέρος είναι για την συντήρηση των βάσεών τους σε όλα τα μέρη του πλανήτη με τις οποίες περικυκλώνουν Κίνα και Ρωσία και ελέγχουν τις θαλάσσιες οδούς.

Οι Αμερικανοί επιχειρούν να κόψουν την πρόσβαση στο «ζεστό χρήμα» και στους συμμάχους της Μόσχας, την Κίνα και το Ιράν (στην Κίνα θα το έκαναν πιο άγαρμπα από την επιβολή δασμών εάν οι Κινέζοι δεν κατείχαν τόσο μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους) και προσπαθούν να ελέγξουν και τις υπόλοιπες χώρες ΒRICS, τώρα που αυτό είναι εφικτό καθώς οι δυνάμεις αυτές έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αποδολαριοποίησης και όταν αυτό επιτευχθεί (μετά από πολλά χρόνια) τότε οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να τους επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας