Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

1701
ηπα

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν χθες, Τρίτη 19 Ιουνίου, το βράδυ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξαιτίας των αποφάσεών του κατά των εγκλημάτων του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αλλά και των αντιδράσεων για τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς που εισέρχονται από το Μεξικό. 

Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για την πιθανότητα αποχώρησή της, εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις στις δομές και τη λειτουργία του σώματος, ενώ η υποστήριξη στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να μην υφίσταται την εγκληματική βία του Ισραήλ, χαρακτηρίζεται “αντισημιτισμός”.

“Αποχωρούμε διότι καμιά άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα”, επιβεβαίωσε χθες το βράδυ η πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό, Νίκι Χέιλι.

“Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα”, πρόσθεσε η Χέιλι, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί χρόνιας “προκατάληψης” του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ.

Η αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο των διεθνών οργανισμών και συμφωνιών, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει “σνομπάρει” δια της απουσίας του.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή Συμφωνία για το Ιράν, ενώ είχε προηγηθεί και η αποχώρηση από τη Συμφωνία για το Κλίμα.

Στην ειλημμένη απόφαση της Ουάσιγκτον καίριο ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτισε και η εν εξελίξει διαμάχη για την τακτική των αμερικανικών αρχών να χωρίζουν τα παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους, στα σύνορα με το Μεξικό.

Χαιρετίζει το Ισραήλ την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε το Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημιουργήθηκε το 2006 και έχει ως αποστολή την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, ωστόσο οι εκθέσεις του συχνά έρχονταν σε αντίθεση με τις αμερικανικές προτεραιότητες.

Από το 2017 που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποσύρει τη χώρα του από την Unesco και τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ έχει διακόψει τη χρηματοδότηση πολλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας