Ντράγκι: Η ΕΚΤ μπορεί να ξαναρχίσει το QE αν χρειαστεί

1513
ντράγκι

Η Ευρωζώνη και ΕΕ βρίσκονται στα πρόθυρα νέας κρίσης.

Ο Ντράγκι, έχοντας επίγνωση των κινδύνων, επαναφέρει το ατελέσφορο μέσο της αγοράς ομολόγων, προκειμένου να καθησυχάσει, ματαίως, τις ανησυχίες.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ξαναρχίσει τις αγορές ομολόγων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, αλλά μία τέτοια κίνηση είναι απίθανη φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά άλλα μέσα που έχουμε στην εργαλειοθήκη μας», είπε ο Ντράγκι στους ευρωβουλευτές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επανέναρξη των αγορών ομολόγων.

Εκτίμησε ωστόσο πως η επανεκκίνηση του QE δεν θα συμβεί τη φετινή χρονιά.

«Σήμερα, δεν βλέπουμε πιθανό να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σίγουρα όχι φέτος».

Η ΕΚΤ τερμάτισε τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως QE, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι η επίδοση της οικονομίας της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες ήταν χειρότερη από αυτήν που αναμενόταν, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα.

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, ειδικά όσον αφορά τους γεωπολιτικούς παράγοντες, και η απειλή του προστατευτισμού, επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες, προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει και κατά την ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας