Νοβότνι: Τα συμφέροντα της Ε.Ε. καθόρισαν τη σχέση Ελλάδας – ευρώ

1034
οικονομία

Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια «πολιτική απόφαση» και το σενάριο αποχώρησης από το ευρώ θα ήταν «πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι.

 

Η αναγνώριση ότι τα κριτήρια της ένταξης της Ελλάδας ήταν πολιτικά και δεν σχετίζονταν με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε η έξοδος από την Ευρωζώνη για τη συνοχή της Ε.Ε., ανεξαρτήτως των συμφερόντων της Ελλάδας, έγινε σε συνέντευξη στην αυστριακή δημόσια ραδιοφωνία.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο εκπρόσωπος του αυστριακού τραπεζικού κεφαλαίου και κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ, αποκαλύπτει ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν λάμβανε υπόψη της τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά εντασσόταν σε γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς υπολογισμούς των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε.

Το ίδιο, άλλωστε, παραδέχεται και σχετικά με ενδεχόμενο Grexit. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκει αντίθετους τους ίδιους αυτούς κύκλους, γιατί θα έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Ο Αυστριακός τραπεζίτης αποφεύγει επιμελώς να σχολιάσει το τι θα σήμαινε ενδεχόμενο Grexit για την ίδια την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν εκπλήρωνε όλες τις προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αναμφίβολα επιφυλακτική, αλλά ήταν μία πολιτική απόφαση» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο Αυστριακός τραπεζίτης.

Ταυτόχρονα όμως, όπως έσπευσε να προσθέσει, «από τη στιγμή που η Ελλάδα βρισκόταν στο ευρώ, θα ήταν πολύ επικίνδυνο να εξέλθει από αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες χώρες».

«Ένα από τα διδάγματα που πρέπει να εξαχθούν από την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που έφερε το ευρώ, φυσικά και μπορούν να ενέχουν πάντα τον κίνδυνο να προκύψουν υπερβολικά πολλές επενδύσεις ή υπερεπενδύσεις ή κρατικές δαπάνες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, και για τον λόγο αυτό η πειθαρχία είναι ένα σημαντικό σημείο» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Ειδική αναφορά έκανε και στην περίπτωση της Ιταλίας. «Φυσικά και πρόκειται για μία ειδική περίπτωση, γιατί η Ιταλία είναι μία μεγάλη χώρα στην Ευρώπη και δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε ότι οι πολιτικοί θα αντιδράσουν ανάλογα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας