Γερμανικό “Άγαλμα της Ελευθερίας”. Το “τείχος” και η βαρβαρότητα των τραπεζών

970
άγαλμα

Μόνιμη θέση στο προαύλιο του Hamburger Bahnhof Museum βρήκε η εγκατάσταση «Το Άγαλμα της Ελευθερίας» των Elmgreen και Dragset.

 

Το τμήμα του Τείχους του Βερολίνου στο οποίο οι δύο καλλιτέχνες έχουν τοποθετήσει ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης είναι δωρεά του συλλέκτη Χάινερ Βεμχένερ στο σπουδαίο γερμανικό μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Με επωνυμία εμπνευσμένη από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, σύμβολο της άνευ ορίων ελευθερίας που κάποτε καλωσόριζε τους μετανάστες που με πλοία έφθαναν στον Νέο Κόσμο -και σήμερα είναι απλώς μια δημοφιλής τουριστική ατραξιόν-, η εγκατάσταση του γερμανικού καλλιτεχνικού διδύμου αναφέρεται στην ιστορία του Βερολίνου και ταυτόχρονα «προειδοποιεί» για το μέλλον του.

Στο «Άγαλμα της Ελευθερίας» οι Elmgreen και Dragset συνδυάζουν δύο φαινομενικά άσχετα στοιχεία: Ένα τμήμα του τείχους που κάποτε διαχώριζε το ανατολικό από το δυτικό Βερολίνο και μια μηχανή αυτόματης ανάληψης.

Η αναφορά είναι σαφής στην απογοήτευση από την ενοποίηση της Γερμανίας στην οποία κυριαρχούν τα συμφέροντα των τραπεζών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας