Μ.Ζαχάροβα για αγωγή ΕΕ-«Οι ευρωπαϊκές ελίτ είναι υπόδουλες στις ΗΠΑ»

1581
Σοβαρή γεωπολιτική σύγκρουση – Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκδιώξουν την Ρωσία από όλους τους παγκόσμιους θεσμούς

Με μία καυστική δήλωση σχολίασε την προσφυγή της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) με αξιώσεις κατά της Ρωσίας για 290 δισεκατομμύρια ευρώ  η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Προφανώς, αναφέρει η Μαρία Ζαχάροβα, τόσο εκτίμησε η ΕΕ ότι της κοστίζει «η ανοησία και η έλλειψη ανεξαρτησίας των δικών της πολιτικών ελίτ».

Η Μαρία Ζαχάροβα εννοούσε ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι ευρωπαϊκές ελίτ είναι επί της ουσίας υπόδουλες στις ΗΠΑ και επιχειρώντας να τις ικανοποιήσουν έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Η Ρωσία απάντησε με δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων και τώρα η ΕΕ έχει την… απαίτηση όχι μόνο να καταργηθούν οι δασμοί αλλά να δώσει η Μόσχα και… αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη.

Δηλαδή η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις (έτσι το σκέφτονται στις Βρυξέλλες) αλλά να υποστούν αντίποινα, είναι απαράδεκτο (πάλι έτσι το σκέφτονται).

Στην πραγματικότητα πρόκειται για υπόγεια, μεθοδική προσπάθεια για εκδίωξη της Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανάρτηση στο Telegram, η Μαρία Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι «η Ε.Ε. έχει καταθέσει αγωγή κατά της Ρωσίας για 290 δισεκατομμύρια ευρώ στον ΠΟΕ για διάκριση εις βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων λόγω της πολιτικής υποκατάστασης των εισαγωγών».

Η ίδια, στη συνέχεια, έγραψε: «Ανοησίες, γιατί η υποκατάσταση των εισαγωγών ήταν μια απάντηση στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Οι Βρυξέλλες έλεγαν για πολύ καιρό ότι η χώρα μας “τιμωρήθηκε αυστηρά”. […] Έλλειψη ανεξαρτησίας, επειδή ο Τζο Μπάιντεν, τότε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2014, είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ήταν έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Ακόμα, δεν ήθελαν να τις επιβάλουν, αλλά ο (σ.σ. Μπαράκ) Ομπάμα έπρεπε να φέρει την Ευρώπη σε δύσκολη θέση και να την αναγκάσει να δράσει εναντίον της Ρωσίας, παρά τον κίνδυνο οικονομικής ζημιάς για τον εαυτό της».

Πάντως, η Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε πως ο Τζο Μπάιντεν είχε αναφέρει τότε ότι «οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε αυτές (σ.σ. τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας) μόνο υπό την ισχυρή πίεση της Ουάσινγκτον και αυτή η πίεση οφειλόταν στην επιθυμία της Αμερικής να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στη ρωσική οικονομία».

Επισημαίνεται πως κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για λογαριασμό της Ε.Ε., κίνησε διαδικασίες κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Οι ισχυρισμοί σχετίζονται με μέτρα που, σύμφωνα με την Κομισιόν, περιορίζουν ή απαγορεύουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς μέσω του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.

Ακόμα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εμπορική πηγή στη Γενεύη είπε στους δημοσιογράφους ότι το όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ ενέκρινε το αίτημα της Ε.Ε. να σχηματιστεί μια ομάδα διαιτησίας για την αντιμετώπιση της διαφοράς με τη Ρωσία.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό αυτή την εβδομάδα, οι αμερικανικές Αρχές ισχυρίστηκαν στο πρόγραμμα υποκατάστασης εισαγωγών και τη δημιουργία προτιμήσεων για αγαθά και υπηρεσίες εγχώριας παραγωγής, την απομάκρυνση της Ρωσίας από τα πρότυπα του ΠΟΕ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας