Με πρωτοβουλία ΗΠΑ τέλος στη συμφωνία με Ρωσία για πυρηνικά

842
ηπα

Aποσύρονται και επισήμως οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Ρωσία (INF), γεγονός που εγείρει διεθνώς ανησυχίες για μία νέα κούρσα εξοπλισμού μεταξύ των δύο δυνάμεων. αλλά και από την Κίνα.

 

Η συμφωνία υπεγράφη το 1987 ανάμεσα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκομπαρτσόφ, και απαγόρευε τη χρήση πυραύλων βεληνεκούς 500 έως 5.500 χλμ. Ωστόσο πριν από λίγους μήνες οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συμφωνία αναπτύσσοντας νέους τύπους πυραυλικών συστημάτων, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Οι Αμερικανοί διατείνονται ότι έχουν αποδείξεις για ανάπτυξη πυραύλων 9Μ729 από τη Ρωσία- που είναι γνωστό στο NATO ως SSC-8. To Φεβρουάριο ο πρόεδρος Τραμπ είχε δώσει διορία στη ρωσική πλευρά να συμμορφωθεί έως τις 2 Αυγούστου, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία. Η Μόσχα είχε από τότε απαντήσει ότι θα πράξει το ίδιο και χθες ανακοίνωσε τη λήξη της Συνθήκης.

«Στις 2 Αυγούστου του 2019, με αμερικανική πρωτοβουλία, παύει η ισχύς της Συνθήκης που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 στην Ουάσινγκτον από τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ για την κατάργηση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η Ρωσία πρότεινε στις ΗΠΑ ένα μορατόριουμ στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων που απαγορεύονται από τη συμφωνία αυτή. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, δεν θα πρέπει, ωστόσο, να «πιστεύουμε» τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες η συμμαχία δεν θα αναπτύξει τέτοιους εξοπλισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας