Μακρόν: Μείωση φόρων για μεσαία στρώματα – αύξηση ορίου συνταξιοδότησης

1374
μακρόν

Προσήλωση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προκάλεσε την έκρηξη του πολύμηνου κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”, μείωση φόρων για τα μεσαία στρώματα και αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης των εργαζομένων, αποτέλεσαν τον πυρήνα των όσων είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνέντευξη Τύπου του Μακρόν που επρόκειτο να δοθεί τη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων και αναβλήθηκε, υπήρξε μια προσπάθεια διαχείρισης του εκρηκτικού κοινωνικού κλίματος που έχει προκληθεί από τα “κίτρινα γιλέκα”, τα οποία, για 23η φορά, διαδήλωσαν ακόμη και το περασμένο Σάββατο, παραμονή του Πάσχα των καθολικών.

Είναι προφανές ότι ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να διασπάσει τον λαϊκό συνασπισμό που εκφράζεται με το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”, παίρνοντας μέτρα που εμφανίζονται ως ευνοϊκά για τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και αντιπαραθέτοντάς τα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Εντούτοις, παρατηρητές σημειώνουν ότι μια πρώτη δέσμη ανάλογων μέτρων φοροελαφρύνσεων των μικρομεσαίων στρωμάτων και μάλιστα ανερχόταν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, είχε εξαγγελθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς να ανακοπεί το κίνημα των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε πως θέλει μια «σημαντική» μείωση στον φόρο εισοδήματος για τη μεσαία τάξη, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την περιστολή των κυβερνητικών δαπανών και την κατάργηση ορισμένων επιστροφών φόρων για τις επιχειρήσεις, όμως οι Γάλλοι θα πρέπει, επίσης, να εργαστούν περισσότερο.

«Οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι ζουν περισσότερα χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας πως θέλει να αυξήσει τον χρόνο που οι Γάλλοι καλούνται να συμβάλουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, προτού συνταξιοδοτηθούν.

Όπως σημείωσε, οι επιπλέον μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να ανέλθουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιμένοντας στον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της πολιτικής του, ο Μακρόν υπεραμύνθηκε των επιλογών του:

«Αναρωτιέμαι: Θα έπρεπε να σταματήσουμε όλα όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια; Άραγε πήραμε τον λάθος δρόμο; Πιστεύω (ότι έγινε) ακριβώς το αντίθετο» υπογράμμισε.

Χαρακτηριστικές του συνολικότερου προσανατολισμού της πολιτικής του Μακρόν είναι και οι αναφορές του στη μετανάστευση. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου των συνόρων, λέγοντας ότι “ένα έθνος κρατείται ενωμένο στη βάση των ορίων του, των συνόρων του» και «για να υποδέχεσαι ανθρώπους, χρειάζεται να έχεις ένα σπίτι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας