Ισπανικές εκλογές(28/4): Προβάδισμα σοσιαλιστών, πτώση για Podemos, άνοδος για VOX

1676
εκλογές
Την Κυριακή (28/4/2019) θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στην Ισπανία, οι τρίτες μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια οι Ισπανοί οδηγούνται στις κάλπες, καθώς την Κυριακή (28/4/2019) θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάζει όλο το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης.
Μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2019 από την ισπανική βουλή (καθώς τα καταλανικά κόμματα «συμμάχησαν» με την κεντροδεξιά), ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, προκήρυξε πρόωρες εκλογές.
Σημειώνεται ότι ο Sanchez είναι στο τιμόνι της χώρας για λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018 μετά την πρόταση μομφής κατά της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Mariano Rajoy.

Οι 5 υποψήφιοι

Τα βασικά πολιτικά κόμματα που διεκδικούν τα ηνία της Ισπανίας στις εκλογές της Κυριακής είναι:

1. Το σοσιαλδημοκρατικό Spanish Socialist Workers (PSOE)
2. Το κεντροδεξιό People’s Party (ΡΡ)
3. Το αριστερό Unidos Podemos
4. Το κεντρώο Ciudadanos (Citizens’ Party ή Cs)
5. Το ακροδεξιό κόμμα Vox
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά άλλα μικρότερα κόμματα και συμμαχίες, όπως αντίπαλα μπλοκ που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας: Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) και το Μαζί για τη Καταλονία (JxCat).
Οι εκτιμήσεις για τον νικητή

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι σοσιαλιστές του Sanchez θα μπορούσαν να τερματίσουν πρώτοι αλλά το ποσοστό δεν θα είναι τέτοιο που θα τους δώσει αυτοδυναμία.
Το PSOE ηγείται μιας μειοψηφικής κυβέρνησης με μόλις 84 έδρες σε ένα 350μελές Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, την Κάτω Βουλή της Ισπανίας.

Σε αυτές τις εκλογές, θα μπορούσε να κερδίσει μέχρι και 54 έδρες, πολύ λιγότερες δηλαδή από τις 176 έδρες που χρειάζονται ώστε ένα κόμμα να έχει αυτοδυναμία.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PSOE προηγείται με ποσοστό μεταξύ 28% και 31% επί των ψήφων.
Το ΡΡ ακολουθεί περίπου με 20%-24%, το Ciudadanos με περίπου 15% και οι Podemos με περίπου 12%-13%, ενώ το Vox φαίνεται να πλησιάζει στο 9%-11%.
Ωστόσο, υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (25%-30%) κάτι που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας