ΛΑ.Ε: Συγκέντρωση Σάββατο 5 Μάη-18:00, σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα

2136
Δήμος Κερατσινίου

Οι Γειτονιές μας δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση

Αυτό που ζούμε πλέον είναι η απόλυτη υποβάθμιση των ζωών μας μέρα με τη μέρα σε όλες τις γειτονιές του ευρύτερου Πειραιά. Από τη μια η λειτουργία των ρυπογόνων και επικίνδυνων εγκαταστάσεων στη Δραπετσώνα, από την άλλη η διαφαινόμενη επαναλειτουργία  των 114 καζανιών πετρελαιοειδών και η κατασκευή νέου προβλήτα διακίνησης καυσίμων στο Πέραμα δεν αφήνουν αμφιβολία πως κυβέρνηση, ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι και εγχώριοι επιχειρηματίες σε αγαστή συνεργασία, μετατρέπουν πάση θυσία την περιοχή μας σε μια νέα τεράστια και επικίνδυνη χαβούζα. Συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, συνεχής κίνδυνος ατυχήματος, καμία πρόσβαση στη θάλασσα και άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσουν έργα Περιβάλλοντος, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Υγείας, Παιδείας και Ποιότητας Ζωής. Σε αυτό το μέλλον να βάλουμε φρένο! Κι όλα αυτά πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας χρόνος από το σχετικά μικρό ατύχημα του πλοίου Αγία Ζώνη, που έκανε όμως τόσο τεράστια ζημιά στο σύνολο του Αργοσαρωνικού. Για μας ο αγώνας όλων των Πειραιωτών πρέπει να είναι ενιαίος, συντονισμένος, μαχητικός και αποφασιστικός για να μην ευοδωθούν τα παραπάνω σχέδια. Πρέπει όλες οι κινηματικές πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μαζικών φορέων και των συνδικάτων να στηριχθούν δυναμικά.
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο καθοριστικό ρόλο παίζει και το νέο Αναπτυξιακό Πλάνο(Master Plan) του ιδιωτικοποιημένου πλέον ΟΛΠ. Πρόκειται για επεμβάσεις μη αναστρέψιμες, οι οποίες αντικειμενικά θα δημιουργήσουν Σινικά Τείχη μεταξύ του Λιμανιού και της πόλης, ενώ θα είναι το οριστικό βήμα για την πλήρη υποβάθμιση περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής σε ολόκληρο τον Πειραιά, τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα. Είναι έργα μηδενικής ωφέλειας για τους πολίτες, όπου ο ιδιοκτήτης του ΟΛΠ, εν προκειμένω η Cosco, απομυζά όλα τα οφέλη που του προσφέρει το λιμάνι χωρίς καμία ανταποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινωνίες και προφανώς με κανένα σεβασμό στην ύπαρξη τους, κυρίως για όσους βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις εγκαταστάσεις του λιμανιού. Προφανώς χρήσεις γης, πολεοδομικά σχέδια και περιβαλλοντολογικοί όροι θα ανατραπούν υπέρ της Cosco και εις βάρος των πολιτών, ασχέτως των υπαρχόντων νομικών καθεστώτων. Παράλληλα η συνεισφορά στο κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης, του κέρδους για το ελληνικό δημόσιο και το άνοιγμα θέσεων εργασίας είναι μηδαμινή. Με τον πιο απτό τρόπο εις βάρος ξεκάθαρα πια των κατοίκων του Πειραιά βλέπουμε τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, κάτι που οι δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν. Φανερά και χωρίς δυνατότητα σχετικής υποτίμησης η πάλη ενάντια στο Master Plan της Cosco, τις εγκαταστάσεις Μελισσανίδη και τη Lafarge στη Δραπετσώνα και την επαναλειτουργία των Καζανιών στο Πέραμα οφείλει να είναι κοινή.
Οι χρόνιοι αγώνες  των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου για την Ανάπλαση της πρώην Λιμενοβιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων Δραπετσώνας σε έναν χώρο  πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού χωρίς ρυπογόνες  εγκαταστάσεις, οι οποίες επί σχεδόν έναν αιώνα μόλυναν την περιοχή, πρέπει να δικαιωθούν. Τα πρώτα θεμέλια αυτής της ανάπλασης είναι πλέον ορατά σε όλους. Για εμάς είναι προφανές πως ανάπλαση στα  Λιπάσματα δε μπορεί να υπάρξει, όσο τα καζάνια συνεχίζουν να λειτουργούν λίγα μέτρα παραδίπλα από τις μάντρες των σχολείων, όσο ολόκληρες γειτονιές μας πνίγονται από μια περίεργη δυσωδία, όσο συνεχίζουν να λειτουργούν οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις της  Oil One, όσο θα συνεχίζουμε να αναπνέουμε την τσιμεντόσκονη του εργοστασίου της Lafarge και όσο θα υπάρχει η απειλή της πιθανής λειτουργίας των ανενεργών δεξαμενών των ΕΛΠΕ (μέσω της Oil One). Να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την Ανάπλαση των Λιπασμάτων για την οποία έχουν αγωνιστεί και αποφασίσει οι κάτοικοι της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και όλου του Πειραιά.
Καλούμε όλες και όλους τους κατοίκους των γειτονιών του Πειραιά να δώσουν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  το Σάββατο 5 Μάη στις 18:00 στην Πλατεία Ευγένειας στο Κερατσίνι και στην πορεία προς τον Υδατόπυργο στα Λιπάσματα Δραπετσώνας και την είσοδο των εγκαταστάσεων της Oil One.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας