Κύμα εξωδίκων, κατασχέσεων και αποκοπών ρεύματος από ΔΕΗ για οφειλές

2391
ΔΕΗ

Την ώρα που δίνουν και παίρνουν οι σχεδιασμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ αλλά και της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ και όλου του ενεργειακού τομέα και την πλήρη παράδοση τους κυρίως σε πολυεθνικά κέντρα, στο όνομα, τάχα, της διάσωσης τους, άκρα του τάφου σιωπή, επικρατεί για τους εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές στην χώρα μας που στη μεγάλη πλειοψηφία τους ζουν σε κατάσταση ενεργειακής στέρησης και φτώχειας και αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές του στη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αυτήν την περίοδο αποστέλλει αθρόως εξώδικα σε καταναλωτές που έχουν οφειλές απέναντι της, τα οποία αναμένεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν, αν δεν έχουν φτάσει ήδη τις 800 χιλιάδες!!!

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ προβαίνει μαζικά σε κατασχέσεις ή απειλεί με κατασχέσεις ενώ προβαίνει σε δεκάδες χιλιάδες αποκοπές ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ τα περισσότερα εκ των τελευταίων έχουν παιδιά και αντιμετωπίζουν καταστάσεις εξαθλίωσης και πρόβλημα επιβίωσης.

Οι διαμαρτυρίες γι’ αυτές τις καταστάσεις ακραίας αγριότητας πέφτουν βροχή στην ιστοσελίδα μας από πολίτες και οικογένειες απ’ όλη την Ελλάδα, που βρίσκουν στην Iskra ένα καταφύγιο για να εκφράσουν τον πόνο τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Α.Κ. από το Αγρίνιο ο οποίος έχει δυο παιδιά και ανύπαρκτο εισόδημα αφού η επαγγελματική προσπάθεια κατέρρευσε και δεν μπορεί να βρει δουλειά.

Στον Α.Κ., λοιπόν, έχουν σταλεί εξώδικα με τα οποία απειλείται με κατάσχεση του σπιτιού της οικογένειας του και με διακοπή της ηλεκτροδότησης του, φέρνοντας τον ίδιο σε απόγνωση και σε πλήρες αδιέξοδο.

Ο Α.Κ. μετά από αυτές τις απειλές ουσιαστικής εξόντωσης του προέβη σε καταγγελία κατά της ΔΕΗ στην Εισαγγελία Αγρινίου, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες απειλές της ΔΕΗ και τα μέτρα που απειλεί να λάβει σε βάρος του είναι απολύτως δυσανάλογα με το “παράπτωμα” του που προέρχεται λόγω οικονομικής αδυναμίας και στην ουσία συνιστούν μέτρα που δεν προσβάλλουν απλώς την προσωπικότητα του αλλά και απειλούν την επιβίωση των παιδιών του και του ιδίου, που τους σπρώχνουν στην απόγνωση και στον φυσικό αφανισμό.

Η περίπτωση στου Α.Κ. δεν είναι η μόνη ούτε συνιστά εξαίρεση.

Σε τραγική θέση ανάλογη του Α.Κ. έχουν περιέλθει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και οικογένειες με παιδιά σε όλη την Ελλάδα,ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.

Η Iskra θεωρεί ότι η ΔΕΗ δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποκόπτει το ρεύμα σε καταναλωτές που έχουν περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής των τιμολογίων της.

Η αποκοπή ρεύματος σε ένα νοικοκυριό είναι μέτρο εξόντωσης του γιατί ισοδυναμεί με “βασανισμό” και αργό “θάνατο” και επομένως μέτρο δυσανάλογο σε σχέση με την μη εκπλήρωση , λόγω αδυναμίας, μιας συμβατικής του υποχρέωσης.

Το ίδιο ισχύει και με την κατάσχεση και εκπλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του νοικοκυριού για οφειλές προς την ΔΕΗ.

Η αναζήτηση οφειλών με τέτοια μέσα είναι ουσιαστικά παράνομη και παραβιάζει τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι ένα κοινό εμπόρευμα αλλά πρώτα απ’ όλα κοινωνικό αγαθό. 

Αυτήν την ώρα χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα μεγάλο κίνημα ενάντια στις αποκοπές ρεύματος, το οποίο θα διεκδικεί δωρεάν για τις αποδεδειγμένα φτωχές οικογένειες ένα ελάχιστο για την επιβίωση του νοικοκυριού όριο κιλοβατώρων το μήνα, πράγμα που ως Υπουργός Ενέργειας είχε θεσπίσει ο Παναγ. Λαφαζάνης και καταργήθηκε όταν έφυγε από την υπουργική του θέση.

Το κοινωνικό βάρος να αναλάβουν κυβέρνηση και κράτος και όχι η ΔΕΗ.

Φυσικά το κοινωνικό βάρος μιας ευρύτερης πολιτικής που θα στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να πληρώσουν το αναγκαίο για την συντήρηση τους ηλεκτρικό ρεύμα (είναι άλλου είδους η στήριξη και με άλλες προϋποθέσεις, που μπορεί να προσφερθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) δεν μπορεί να το αναλάβει η ΔΕΗ ή κυρίως η ΔΕΗ, η οποία, καλώς ή κακώς, είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία.

Αν και αυτή η Ανώνυμη Εταιρεία που λέγεται ΔΕΗ, ενώ σηκώνει περίπου τα χέρια ψηλά απέναντι στο κοινωνικό ζήτημα που προκαλείται από την ενεργειακή φτώχεια, χαρίζει με κυβερνητικές αποφάσεις σκανδαλωδώς πολλά δις ευρώ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Το βάρος της στήριξης των κοινωνικά αδύνατων στρωμάτων για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα οφείλουν να αναλάβουν πρωτίστως η κυβέρνηση και το κράτος.

Είναι τραγικό ότι ενώ δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για την “διάσωση” της ΔΕΗ,οι οποίες πρώτα απ’ όλα στοχεύουν στο ξεπούλημα της εταιρείας, αποσιωπάται από το μέγα κοινωνικό δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν να πληρώσουν τα ηλεκτρικά τιμολόγια και του έχει κοπεί το ρεύμα ή ζουν με την απειλή της αποκοπής του.

Αυτή όμως, είναι η ουσία του προβλήματος της ΔΕΗ και του χώρου της ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας