Κρατικοποίηση των σπιτιών και ενοικίαση τους στους πτωχευμένους πρώην ιδιοκτήτες τους!

1919
κρατικοποίηση

Την άρση κάθε έννοιας προστασίας της κατοικίας – και εν γένει περιουσίας των πολιτών – και, κατ΄επέκταση, την έναρξη μαζικών πλειστηριασμών, συνιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, όπως αυτά έρχονται στο φως από δημοσιεύματα, τα οποία δεν διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο, βασική αρχή του οποίου είναι η απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας και η διαμόρφωση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, δηλαδή στα funds που αγοράζουν τιτλοποιημένα δάνεια, να μπορούν να κινούνται χωρίς καθυστερήσεις και περιορισμούς. Βάσει του σχεδιασμού, τα funds και οι τράπεζες θα μπορούν «να τελειώνουν γρήγορα» με τους κόκκινους δανειολήπτες, εκποιώντας το σύνολο της περιουσίας τους, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, επιτυγχάνοντας για τις ίδιες το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, φαίνεται να εξετάζεται και η σύσταση κρατικού φορέα στον οποίο οι πιο «αδύναμοι» οι δανειολήπτες, με βάση κριτήρια που θα οριστούν από την κυβέρνηση, θα παραχωρούν το σπίτι τους στο κράτος και θα καταβάλλουν ενοίκιο ώστε να μπορούν να μένουν σε αυτό.

Για τα παραπάνω, ρωτήθηκε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπτρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την Πέμπτη, ο οποίος δεν τα διέψευσε, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα και παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν  μέχρι τις 30 Απριλίου οπότε λήγει και το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Κανείς δεν θα έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την κύρια κατοικία του»

Σχολιάζοντας τους προσανατολισμούς της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας, ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρας Τσιαφούτης σημειώνει, ότι «η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα ανανεώσει την προστασία της κύριας κατοικίας και, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, θα ισχύει ένα πτωχευτικό δίκαιο και για εμπόρους και για νοικοκυριά, όπου μάλλον, απ’ ό,τι φαίνεται, κανείς δεν θα χει τη δυνατότητα να προστατεύσει την κύρια κατοικία του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας