Καταλονία: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα στηρίξουν τον Πουτζντεμόν

1316
πουτζδεμόν

Τον  πρώην ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν θα στηρίξουν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία.
Τα δύο κυριότερα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας συμφώνησαν να στηρίξουν τον πρώην ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, για υποψήφιο της περιφερειακής κυβέρνησης αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα νέας προσπάθειας απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία τη χρονιά αυτήν.
Ο Ζόρντι Σούκλα, ο εκπρόσωπος του “Junts per Catalunya” (“Μαζί για την Καταλονία”), δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του μαζί με το “Esquerra Republicana de Catalunya” (ERC) (“Ρεπουμπλικανική Αριστερά για την Καταλονία”) θα στηρίξουν την επιστροφή του Πουτζντεμόν στο συγκεκριμένο αξίωμα από το οποίο ηγήθηκε των προσπαθειών για ανεξαρτητοποίηση.
«Το αποτέλεσμα της 21ης Δεκεμβρίου μας έδωσε εντολή να εκπροσωπήσουμε την πλειοψηφία. Ο προεδρικός υποψήφιος θα είναι προφανώς ο Πουτζντεμόν», δήλωσε ο Σούκλα στον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο Πουτζντεμόν είναι αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες και εάν επιστρέψει στην Ισπανία κινδυνεύει να συλληφθεί. 
Ο άλλος πιθανός υποψήφιος να εκπροσωπήσει τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα είναι ο Οριόλ Ζουνκέρας, ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στη Μαδρίτη.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε τοπικές εκλογές στην ισπανική περιφέρεια στις 21 Δεκεμβρίου για να επιλύσει την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από τους καταλανούς ηγέτες τον Οκτώβριο ύστερα από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που κρίθηκε παράνομο.
 
Το νέο καταλανικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση στις 17 Ιανουαρίου, το πρώτο βήμα πριν από την αποκατάσταση της περιφερειακής κυβέρνησης, η οποία καθαιρέθηκε από την Μαδρίτη επειδή κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της.
Μόλις συγκροτηθεί η βουλή, οι πιθανοί ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, παρότι μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας