Κίνδυνος τουρκικών γεωτρήσεων σε ελληνικές περιοχές: Τα περιθώρια αντίδρασης

777
Κίνδυνος τουρκικών γεωτρήσεων σε ελληνικές περιοχές

Ένας χάρτης με προτεινόμενες περιοχές γεωτρήσεων υποβλήθηκε προς έγκριση από το τουρκικό υπουργείου Ενέργειας προς την τουρκική ηγεσία, αναφέρουν πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών.

Όλες οι περιοχές βρίσκονται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης (στην ελληνική υφαλοκρηπίδα), νοτιοδυτικά της Κύπρου (στην κυπριακή ΑΟΖ) και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου (βασικά νοτιοανατολικά της Ρόδου και του 28ου Μεσημβρινού όπου η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Αίγυπτο).

Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και πριν από το Πάσχα σε γεωτρήσεις και αναζητείται η ελληνική απάντηση.

Παρακολουθείται η ετοιμότητα των τριών τουρκικών γεωτρύπανων «Φατίχ», «Γιαβούζ» και «Κανουνί» (το τελευταίο θεωρείται ότι είναι απασχολημένο στην Μαύρη Θάλασσα), όπως και των δύο ερευνητικών Oruc Reis και Barbaros, με την βοήθεια υπηρεσιών πληροφοριών φιλικών κρατών, αλλά όλοι οι αναλυτές συμφωνούν: «Είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών να βγουν τα τουρκικά γεωτρύπανα».

«Πριν τις εκλογές στο Ισραήλ στα τέλη Μαρτίου» υποστηρίζεται αρμοδίως

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι τουρκικές γεωτρήσεις; Εξαρτάται.

Η κυπριακή ΑΟΖ έχει fe facto εγκαταλειφθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ελληνική αντίδραση.

Νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης είναι επιβεβαιωμένη η ύπαρξη «χρυσοφόρων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», όπως έχει παρουσιαστεί σε κλειστά briefing εταιρειών στο Λονδίνο.

Αλλά δεν θεωρείται πιθανό, ακόμα και με δεδομένο το τουρκικό θράσος και την υπερφίαλη αντιμετώπιση των ελληνικών δυνατοτήτων, να δράσουν σε μία περιοχή που ακόμα και αν υπήρχε ελληνική αντίδραση, σίγουρα δεν θα είχαν οι τουρκικές δυνάμεις το στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Απομένει η περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου ή ακόμα και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου στα όρια της ελληνικής περιοχής εκεί που είχε κάνει τις πρώτες βόλτες το Oruc Reis. Εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα για οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας