Ιταλικό και λιβανέζικο μπλόκο στον EastMed; Φιάσκο η τριμερής;

1576
Ιταλία

Ιταλικό μπλόκο στον αγωγό EastMed εκδηλώνεται μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει κάτι που επιβεβαιώθηκε από ισραηλινές και ελληνικές διπλωματικές πηγές ενώ και ο Λίβανος απειλεί με ανάφλεξη!

Πιο αναλυτικά, στον “αέρα” βρίσκεται η υπογραφή στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ, υπό το βλέμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, της Διακρατικής Συμφωνίας (IGA) για την κατασκευή τού μεγαλεπήβολου αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η IGA, η οποία έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υπογραφεί – αν αλλάξει γνώμη η Ρώμη – μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δηλαδή οδεύουμε προς φιάσκο.

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου σε επίπεδο κορυφής με την παρουσία των Μπενιαμίν Νετανιάχου, Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει σημειωθεί εμπλοκή σε σχέση με την Ιταλία, που πρέπει να συνυπογράψει την IGA, εφόσον ο αγωγός θα καταλήγει στο έδαφος της.

Η κυβέρνηση συνασπισμού Λέγκας και Πέντε Αστέρων δεν είναι προς το παρόν πρόθυμη να υπογράψει και αυτό τροφοδότησε παρασκηνιακή κινητικότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το Ισραήλ προσέγγισε την ελληνική πλευρά ζητώντας την παρέμβασή της προς την Ιταλία ώστε να προσέλθει στην τελετή υπογραφής.

Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν κατέστη εφικτό τουλάχιστον μέχρι τις τελευταίες ώρες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στην Ιερουσαλήμ εξετάζεται για επικοινωνιακούς λόγους να υπογραφεί μόνο ένα «προσύμφωνο» μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Ένα σημείο που επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η απόπειρα ανάμειξης του Λιβάνου στις εξελίξεις για τον East Med.

Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Γκεμπράν Μπαζίλ έστειλε μάλιστα επιστολή προς τον EΈλληνα αλλά και τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο και Νίκο Χριστοδουλίδη, αντιστοίχως, καθώς επίσης στον ιταλό υπουργό Εξωτερικών, στη Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, καθώς και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε αυτήν ο Μπαζίλ προειδοποιεί ότι ο Λίβανος δεν θα δεχθεί παραβίαση των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας του στην περιοχή σε περίπτωση που αυτά θιγούν από πιθανή κατασκευή του αγωγού εφόσον επιλεγεί όδευση που περνά από λιβανέζικα ύδατα.

Ο Λίβανος, προειδοποίησε συγκεκριμένα τους γείτονές του στην Ανατολική Μεσόγειο ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «ο EastMed, δεν θα πρέπει να παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά του και η νυν χάραξη τα παραβιάζει»

Η Βηρυτός έτσι ή αλλιώς θεωρεί ως εχθρική χώρα το Ισραήλ και μια θαλάσσια περιοχή περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων (330 τετραγωνικά μίλια) που εκτείνεται κατά μήκος ενεργειακών μπλοκ είναι αμφισβητούμενη μεταξύ των δύο κρατών.

Υπενθυμίζουμε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Χεζμπολάχ στοχοποιεί τις εξέδρες φυσικού αερίου σε όλα τα ισραηλινά οικόπεδα σε Λεβιάθαν, Ταμάρ ενώ διευκρινίζει ότι ο Λίβανος δεν πρόκειται να απολέσει τα δικαιώματά του σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική θαλάσσια ζώνη του.

«Όποιος θελήσει να υφαρπάξει θαλάσσιες περιοχές της ΑΟΖ του Λιβάνου οι δικές του πλωτές εγκαταστάσεις θα εξουδετερωθούν ενώ να  γνωρίζει ότι ο Λίβανος είναι πλήρως ικανός να το πράξει» αναφέρει η Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα αραβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αποκλειστική οικονομική ζώνη του Λιβάνου περιλαμβάνει περίπου 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγεθος του αμφισβητούμενου μπλοκ 9 είναι 854 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο Λίβανος είχε αναλάβει πρόσφατα τη δημοσίευση προσφορών για να λάβει προσφορές από ξένες εταιρείες για την αναζήτηση πετρελαίου σε αρκετούς υπεράκτιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του οικοπέδου 9.

Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες διότι αν η Ιταλία κυρίως δεν αλλάξει γνώμη, θα υπάρχει ένα τεράστιο επικοινωνιακό αλλά και γεωπολιτικό κάζο γύρω από τον αγωγό East-Med…

Δείτε ένα παλιό βίντεο με τις απειλές τις Χεζμπολάχ προς τις εξέδρες γεώτρησης

Ενσωματωμένο βίντεο

*Βασική πηγή: pronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας