Ιταλία: Εκτός κυβέρνησης υφυπουργός της ακροδεξιάς “Λέγκα” λόγω σκανδάλου

1296
ιταλία

Ο ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) Λουίτζι Ντι Μάγιο δήλωσε χτες «πολύ υπερήφανος για την απόφαση» του υπουργικού συμβουλίου να αποπεμφθεί ο προερχόμενος από τη «Λέγκα» υφυπουργός Μεταφορών Αρμάντο Σίρι, που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ότι συνδέεται με τη μαφία.

Η ηγεσία της «Λέγκα» (που συγκυβερνά με το M5S) είχε υπερασπιστεί τον Σίρι, θεωρώντας τις κατηγορίες συκοφαντίες, αλλά και επικρίνοντας το M5S για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο θέμα της διαφθοράς.

Ο Α. Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών και οικονομικός σύμβουλος του επικεφαλής της «Λέγκα» Ματέο Σαλβίνι, τέθηκε υπό έρευνα τον περασμένο μήνα, επειδή φέρεται να δωροδοκήθηκε από έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας και ο οποίος συνδεόταν με τη μαφία.

Τόσο ο Σίρι όσο και ο επιχειρηματίας αρνήθηκαν ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο.

Το M5S, η υποστήριξη προς το οποίο στηρίζεται στην «καθαρή» εικόνα του και τη σκληροπυρηνική στάση του κατά της διαφθοράς, επέμεινε ότι ο Σίρι έπρεπε να φύγει, ενώ ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του στο δικαστήριο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο M5S και τη «Λέγκα» έχουν επιδεινωθεί ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, με τα δύο κόμματα να ενεργούν περισσότερο ως πολιτικοί αντίπαλοι παρά ως κυβερνητικοί σύμμαχοι.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν «ανοικτή και σε πνεύμα συνεργασίας», ενώ πηγές του πρακτορείου «Ansa» ανέφεραν ότι τα στελέχη της «Λέγκα» διαφώνησαν με την αποπομπή Σίρι, αλλά επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Κόντε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας