Ισπανία: Exit poll με περιορισμένη νίκη σοσιαλιστών και άνοδο άκρας Δεξιάς

1651
ισπανία

Με αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες, όπως φάνηκε από τη συμμετοχή που ξεπέρασε κατά πολύ αυτή των προηγούμενων εκλογών, διεξήχθη η σημερινή εκλογική διαδικασία στην Ισπανία, με τα exit poll να επιβεβαιώνουν τις προεκλογικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εμφανίζεται να κερδίζει το 28% των ψήφων και 116-121 έδρες. Έτσι, παρ’ όλο που αναδεικνύεται σε πρώτη πολιτική δύναμη, δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, θα προσφύγει στη συνεργασία με το κόμμα των Podemos, ίσως και με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, κάτι που δεν θα του δημιουργήσει προβλήματα, καθώς και τα τρία κόμματα συμμερίζονται την ίδια προσήλωση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την υπεράσπιση των κεντρικών κατευθύνσεων της Ε.Ε. 

Χαρακτηριστική είναι η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής των Podemos στο 14%, ως συνέπεια της διάψευσης των προσδοκιών πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πραγματική αριστερή ριζοσπαστική πολιτική δύναμη. Η ανάδειξη 42-45 βουλευτών δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους σοσιαλιστές, χωρίς άλλες συνεργασίες, μιας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαιτεί 176 έδρες.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας σοσιαλιστών και Podemos με τους Ciudadanos (που κι αυτοί εμφανίζεται να παίρνουν 14%), θα επιδιωχθεί η στήριξη σε μικρά κόμματα των εθνοτήτων που επιδιώκουν ανεξαρτησία.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις του, με ποσοστό 17,8%, με μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης να ψηφίζει το ακροδεξιό Vox, του Σαντιάγκο Αμπασκάλ, το οποίο στρέφεται ενάντια στην πολυπολιτισμικότητα, τον φεμινισμό και τη μετανάστευση. Το Vox μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με ποσοστό 12,1%, όπως περίπου αναμενόταν.

Οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων, όπου οι αυτονομιστικές τάσεις είναι ισχυρές. Άλλωστε, η αντίθεση σ’ αυτές τις αυτονομιστικές τάσεις αποτέλεσαν και ένα από τα κύρια σημεία συσπείρωσης γύρω από την άκρα Δεξιά.

Ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα προβλέπεται να έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, εκτιμάται πως τα τελικά αποτελέσματα δεν θα αποκλίνουν ιδιαίτερα απ’ αυτά των exit poll.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας