Ιδού τo σχέδιο αρπαγής σπιτιών από τις Τράπεζες με πλειστηριασμούς το 2018

2286
πλειστηριασμοί

Οι τράπεζες θα βγάλουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς 15.000 ακίνητα, τα 2/3 εκ των οποίων θα έχουν εμπορική αξία κάτω €300.000.

Όσα δεν πουληθούν – δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα – θα αγοραστούν από τις ίδιες και θα ξαναβγούν από αυτές σε δημοπρασία.

Δεκαπέντε χιλιάδες ακίνητα -κύριες κατοικίες αλλά και επαγγελματικής χρήσης- προβλέπεται να εκπλειστηριαστούν το 2018, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες με τους εποπτικούς μηχανισμούς (SSM) της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 20.000 ακίνητα, αλλά οι τραπεζίτες αναπροσαρμόζουν τώρα τον στόχο στις 15.000 ή και λίγο παρακάτω, καθώς θεωρούν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι πλειστηριασμοί θα εξελιχθούν με βραδύ ρυθμό, κυρίως λόγω των κινητοποιήσεων του κινήματος κατά των πλειστηριασμών συμβολαιογράφων και της σύνθετης διαδικασίας για τη μεταφορά φυσικών πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το μείγμα των 15.000 ακινήτων περιλαμβάνει κατά 50% ακίνητα των οποίων οι αντικειμενικές τιμές υπολείπονται τα 200.000 ευρώ και συνολικά ακίνητα κατά 70% με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 300.000 ευρώ.

Βάσει του προγραμματισμού των Τραπεζών, υπολογίζεται ότι μετά το Πάσχα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επικεντρωθούν στην κατηγορία των ακινήτων αντικειμενικής αξίας μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ.

Ο SSM έχει δώσει το πράσινο φως στις τράπεζες να αποκτήσουν στη διάρκεια του 2018 τα 15.000 ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμούς. Στις τράπεζες εκτιμούν ότι μόνο το 20% των συγκεκριμένων ακινήτων θα αγοραστεί από ιδιώτες και προετοιμάζονται να αποκτήσουν την κυριότητα των υπολοίπων. Αποκτώντας λοιπόν τα συγκεκριμένα ακίνητα μηδενίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης των τιμών στην αγορά ακινήτων, εξέλιξη που θα έπληττε σοβαρά και τις ίδιες, καθώς θα υποχωρούσαν οι αξίες των ενεχύρων που έχουν λάβει για τα στεγαστικά δάνεια.

Είναι άλλωστε γνωστό, βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ότι εάν ο πρώτος πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, τότε ο δεύτερος έχει τιμή εκκίνησης στο μισό της αξίας του πρώτου. Επιπλέον, εάν ο πρώτος και στη συνέχεια ο δεύτερος και ακολούθως ο τρίτος πλειστηριασμός καταλήξουν άγονοι, η όλη διαδικασία απαξιώνεται και σταματά να λειτουργεί για τις τράπεζες ως μέσο πίεσης για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Βάσει της συμφωνίας με τον SSM, οι τράπεζες δεν θα αφήσουν κανέναν πλειστηριασμό να καταλήξει άγονος. Αν δεν παρουσιάζεται αγοραστικό ενδιαφέρον από ιδιώτες, η επισπεύδουσα τράπεζα θα αποκτά το ακίνητο στην τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού έναντι της απαίτησης που έχει από τον δανειολήπτη. Με τον τρόπο αυτό θα μετατρέπουν μαζικά απαιτήσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, τακτική η οποία τις βοηθά στην επίτευξη των στόχων για αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρότι ταυτόχρονα επιβαρύνει το ύψος των ελαχίστων κεφαλαίων που πρέπει να διατηρούν.

Παράλληλα, όμως, σημαίνει ότι η τράπεζα μετά την απόκτηση του ακινήτου στον πλειστηριασμό θα κινήσει τη διαδικασία για την έξωση των παλιών ιδιοκτητών.

Μάλιστα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν σχεδιάζεται να γίνονται σταδιακά από 1.000 έως και 2.000 πλειστηριασμοί κάθε μήνα, οι διαδικασίες των εξώσεων θα είναι μαζικές. Στην Κύπρο η ΕΚΤ για να πιέσει τις τράπεζες να διοχετεύσουν στην αγορά τα ακίνητα που είχαν επέβαλε μείωση της αξίας αυτών που ήταν στα βιβλία τους για κάθε χρόνο διακράτησής τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας