Θρασύτατες τουρκικές απειλές κατά κουρδικών δυνάμεων στη Β. Συρία

1756
μάνμπιτζ

Η Τουρκία, δύναμη παράνομης στρατιωτικής εισβολής στο συριακό έδαφος, θα βάλει εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, αν κατά την προέλασή του στην πόλη ο τουρκικός στρατός τους βρει εκεί, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, επεσήμανε ότι οι YPG θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Μάνμπιτζ προς την ανατολική πλευρά του Ευφράτη, σημείο το οποίο αυθαίρετα και παράνομα η Άγκυρα θεωρεί όριο της ασφαλούς περιοχής που θέλει να δημιουργήσει.
Ο κ. Τσαβούσογλου δεν όρισε συγκεκριμένη προθεσμία για την αποχώρηση των YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί εχθρική δύναμη που συνδέεται με τους Κούρδους αντάρτες του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Η Άγκυρα πιστεύει επίσης ότι η παρουσία τους στη Μάνμπιτζ εμποδίζει τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στα τουρκικά σύνορα.
«Οι YPG είναι τόσο επικίνδυνες για την ασφάλειά μας όσο και το Ισλαμικό Κράτος», επεσήμανε προκλητικότατα ο Τούρκος υπουργός.
Οι YPG είναι η βασική δύναμη του συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που ελέγχει τη Μάνμπιτζ. Υποστηρίζονται τόσο από τις ΗΠΑ, που τις θεωρούν την πλέον πρόσφορη για συνεργασία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος δύναμη στο έδαφος της Συρίας, όσο και από τη Ρωσία.
Η Μόσχα προχώρησε σε συμφωνία με τους Κούρδους ώστε ανάμεσα στις δυνάμεις τουρκικού στρατού – Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών από τη μία και Κούρδων από την άλλη να παρεμβληθούν δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, ώστε να εμποδιστεί η τουρκική και αντάρτικη προέλαση. Στην περιοχή γύρω από τη Μάνμπιτζ υπάρχουν τόσο αμερικανικά όσο και ρωσικά στρατεύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας