Η Τουρκία είναι ένα κράτος μαφίας

723
Η Τουρκία είναι ένα κράτος μαφίας

Η Τουρκία είναι ένα κράτος μαφίας, τώρα περισσότερο από ποτέ, αναφέρει έκθεση που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ

  SCF-30 Σεπτεμβρίου 2021

Μετάφραση Μ.Στυλιανού

 

«Η Τουρκία έχει γίνει γνωστή ως κράτος μαφίας και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει, τώρα περισσότερο από ποτέ», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος 2021, ο οποίος δημοσιεύθηκε την Τρίτη από παγκόσμια πρωτοβουλία με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στις χώρες δόθηκε βαθμολογία σε κλίμακα από το 1 έως το 10 του δείκτη, με 1 να είναι η μικρότερη δραστηριότητα και 10 η υψηλότερη. Με βαθμολογία εγκληματικότητας 6,89, η Τουρκία κατατάχθηκε στη12η χειρότερη χώρα των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ, χειρότερη από τη Συρία, το Λίβανο και τη Βενεζουέλα.

«Η Τουρκική κυβέρνηση συχνά αξιοποιεί συγκεκριμένες εγκληματικές αγορές, όπως το εμπόριο χρυσού και πετρελαίου, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων, προς όφελός της και για πολιτικό σκοπό», ανέφερε η μελέτη.

Ο δείκτης, ο οποίος δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος (GI-TOC), παρέχει την πρώτη αξιολόγηση των παράνομων οικονομιών και στα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες και τις γεωπολιτικές σχέσεις με άλλες χώρες, η τουρκική κυβέρνηση επιλέγει να «εντείνει ή να διευκολύνει τον έλεγχό της στην οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα».

«΄Ατομα ενταγμένα στον κρατικό μηχανισμό θεωρείται ότι εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά όπλων σε ομάδες Σαλάφι-Τζιχαντιστών που μάχονται στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς επίσης στην παροχή όπλων σε παραστρατιωτικές ομάδες στην Τουρκία», ανέφερε η έκθεση. «Το οργανωμένο έγκλημα και τα ενσωματωμένα στο κράτος άτομα έχουν εξαιρετικά ισχυρούς και σύνθετους δεσμούς, οι οποίοι χρονολογούνται από πολλές δεκαετίες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την έκθεση τουρκικές οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες ελέγχουν τη χονδρική εισαγωγή ηρωίνης στην Ευρώπη. Με βάση την αύξηση των κατασχέσεων οξικού ανυδριδίου, για την επεξεργασία μορφίνης σε ηρωίνη, η έκθεση ανέφερε ότι η παραγωγή ηρωίνης αυξάνεται στην Τουρκία, με εργαστήρια διάσπαρτα σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη και στις ανατολικές επαρχίες στα σύνορα.

Η έκθεση υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από το 2016, γεγονός που έχει πλήξει την ικανότητα της Τουρκικής Εθνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ναρκωτικών.

Το παράνομο εμπόριο όπλων είναι επίσης εξαπλωμένο στην Τουρκία, ανέφερε η μελέτη, με τη χρήση πυροβόλων όπλων και το λαθρεμπόριο όπλων να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο ταυτόχρονα ως χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό

Όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο, η Τουρκία αποτελεί βασικό παράγοντα στις διεθνικές αγορές, σύμφωνα με την έκθεση. «Η εμπορία ανθρώπων, διακεκριμένη εγκληματική αγορά στην Τουρκία, χαρακτηρίζεται κυρίως από διακίνηση για σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία», ανέφερε. «Η εμπορία ανθρώπων επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις τουριστικές περιοχές της χώρας, στις μητροπολιτικές πόλεις και στις πόλεις στα σύνορα της χώρας».

Η έκθεση τόνισε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση διαδικασιών έκδοσης και αιτημάτων από την Τουρκική κυβέρνηση ως πολιτικό εργαλείο. «Η Τουρκική κυβέρνηση συμμετέχει επίσης σε παράνομη παράδοση φερόμενων συνωμοτών πραξικοπήματος», ανέφερε η έκθεση. «Έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με την παραγωγική κατάχρηση του συστήματος κόκκινης προειδοποίησης της Ιντερπόλ από την τουρκική κυβέρνηση για να στοχεύσει άδικα δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς αντιπάλους που ζουν στο εξωτερικό».

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021, το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει καταχραστεί την Ιντερπόλ με διάφορους τρόπους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας