Η Νικαράγουα αντιμέτωπη με την "εξέγερση των εργοδοτών"

2610
Νικαράγουα

Μετά από πολυήμερες πολύνεκρες συγκρούσεις που προκάλεσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή φοιτητών προερχόμενων από τις πλούσιες συνοικίες της Μανάγουα και τη στήριξη από τη δεξιά Φιλελεύθερη Συμμαχία της Νικαράγουα (ALN) και τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των σαντινίστας κάλεσε σε διάλογο, με τη μεσολάβηση τη Καθολικής Εκκλησίας, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για δολοφονίες διαδηλωτών μονομερώς από τις κυβερνητικές δυνάμεις. ‘Οπως αποκαλύφθηκε, ο δολοφονημένος με πυροβόλο όπλο δημοσιογράφος Angel Gahona, εργαζόμενος σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, υπήρξε θύμα ένοπλων αντικυβερνητικών, ενώ αποκαλύφθηκε και η ταυτότητα μικρού παιδιού το οποίο η αντιπολίτευση εμφάνιζε σαν δολοφονημένο από την αστυνομία, αλλά ζει εδώ και ένα χρόνο στην Ισπανία.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η κυβέρνηση της Νικαράγουα απέρριψε τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των εργαζομένων πάνω από τα 60 χρόνια, καθώς και της υποχρεωτικής ασφάλισης πάνω από τα 15 χρόνια που ισχύουν έως τώρα, για τη θεμελίωση δικαιώματος στη σύνταξη. Την αντίδραση της δεξιάς αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση κυβερνητικού νομοσχεδίου, με το όποιο οι εισφορές των εργαζομένων αυξάνονται κατά 0,75%, έναντι 3,5% που αυξάνονται οι εργοδοτικές εισφορές.
Η δεξιά αντιπολίτευση και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εντάξει και τη Νικαράγουα στο συνολικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης των αριστερών κυβερνήσεων στην “πίσω αυλή τους”, όπως χαρακτηρίζουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας