Η Λευκίμμη της Κέρκυρας υπό αστυνομοκρατούμενο καθεστώς

μοράλες

Η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Λαϊκής Ενότητας, με τη συμμετοχή τοπικών στελεχών, στο νησί της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στις περιοχές όπου βρίσκονται οι χωματερές που «εξυπηρετούν» τις ανάγκες του νησιού, στο Τεμπλόνι και την περιοχή της Λευκίμμης, κατέδειξαν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι.

Γεγονότα, πράγματα, καταστάσεις, πρόσωπα, που οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν ως καθημερινότητα, ως πραγματικότητα που επηρεάζει τις ζωές τους και κανείς, στην πράξη, με προεξάρχουσα τη δημοτική αρχή της Κέρκυρας, δεν ασχολείται με αυτήν τη βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή που έχει καταστεί modus vivendi, μέσα σε ένα πλήρως αστυνομοκρατούμενο καθεστώς αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και καταστολής.

Πέραν του αποκλεισμού πρόσβασης των κατοίκων σε κρίσιμες οδικές αρτηρίες, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να επισκεφθούν τις ίδιες τους τις ιδιοκτησίες(!) παρά μόνον μετά από ειδική άδεια από τα ΑΤ της περιοχής και την επίδειξη σχετικού εγγράφου άδειας κυκλοφορίας(!), οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη συνεχή, 24ωρη, παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, ακόμη και σε σημεία και περιοχές που ούτε καν σχετίζονται με τον χώρο της χωματερής.

Για παράδειγμα, έφηβοι, στην ηλικία των 15-16 ετών, διαμαρτυρήθηκαν για καθεστώς χούντας στην περιοχή (η ορολογία είναι αυτολεξεί όπως τη χρησιμοποίησαν οι έφηβοι), καθώς, όπως πάλι οι ίδιοι ανέφεραν, τους γίνονται «συστάσεις» από τις αστυνομικές δυνάμεις να μη συναθροίζονται σε ομάδες αποτελούμενων περισσότερων από 3 άτομα.

Εάν οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν κινητοποιηθεί για τη «φύλαξη» των σκουπιδιών θεωρούν κίνδυνο για… τα σκουπίδια 4-5 έφηβους, είναι απολύτως «λογικό» να θεωρείται επικίνδυνη η παρουσία του επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος, συνοδεία μελών και στελεχών αυτού, στον χώρο της χωματερής, για ιδίαν άποψη και εικόνα τι συμβαίνει στον χώρο.

Επίσης, είναι απολύτως «λογικό» οι αστυνομικές δυνάμεις να προφασίζονται πως λαμβάνουν εντολές από τον Δήμαρχο Κέρκυρας, κύριο Κώστα Νικολούζο! Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως δύο μήνες περίπου πριν, ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος και οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Ασπιώτης και Θεονύμφη-Αθανασία Μάστορα, μετά από καταγγελία κατοίκου της περιοχής Τεμπλονίου, ότι «η δημοτική Αρχή προσπάθησε να εναποθέσει, παρανόμως, απορρίμματα σε κλειστό κύτταρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου», είχαν προσαχθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας. Τώρα, όμως, η ΕΛΑΣ αναγνωρίζει τον Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο σχεδόν σαν πολιτικό της προϊστάμενο από τον οποίο λαμβάνει εντολές!

Και σα να μην έφτανε αυτό, να επικαλούνται ως δικαιολογία πως οι χωματερές αποτελούν ιδιωτικές ιδιοκτησίες στις οποίες, προφανώς, για λόγους ιδιωτικότητας, αποκλείεται η πρόσβαση! Γιατί τι πιο «λογικό» από το να θέλει κάποιος να επισκεφθεί… τα σκουπίδια και να απολαύσει τη δυσωδία και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που προσφέρουν.

Όμως, οι καταγγελίες εκ μέρους των κατοίκων δεν σταματούν εδώ. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την παρακολούθηση, κατά περιόδους, από αέρος με ελικόπτερα της ΕΛΑΣ. Όπως και για περιστατικά, σε περιοδική συχνότητα, με εκδήλωση φαινομένων κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, και πάντοτε εις βάρος των πολιτών της περιοχής.

Συγκεκριμένα, μου έγινε προσωπικά αναφορά / καταγγελία από κάτοικο της περιοχής, με πολύ συγκεκριμένη επαγγελματική ιδιότητα, ο οποίος για ευνόητους λόγους, θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πως αστυνομικές δυνάμεις έχουν προβεί σε φασίζουσες και σεξιστικές συμπεριφορές εις βάρος γυναικών που έκαναν, απλώς, το «λάθος» να περπατούν σε δρόμο της περιοχής…

Η περίπτωση της Λευκίμμης φυσικά δεν είμαι μία υπόθεση του σήμερα. Αντίθετα, είναι μία υπόθεση που χρονικά έρχεται από το παρελθόν, από το μακρινό πια 2008, με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ και τον θάνατο μίας άτυχης γυναίκας εκείνον τον Μάιο, βρίσκεται στο παρόν και είναι πολύ πιθανόν, δυστυχώς, να προδιαγράψει το μέλλον της περιοχής.

Ο κατ’ ευφημισμόν ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λευκίμμης, όχι μόνο δεν πληροί τις προδιαγραφές ενός ΧΥΤΑ, βάσει και σχετικής έρευνας του ΙΓΜΕ, όχι μόνο συνιστά αντιπεριβαλλοντική βόμβα αφού βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον υδροφόρο ορίζοντα, όχι μόνο βρίσκεται πλησίον κατοικημένης περιοχής, αλλά ακόμη και εάν μπορούσε να καταστεί λειτουργικός, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις ανάγκες ολόκληρου του νησιού της Κέρκυρας, παρά μόνο στο σύνολο των απορριμμάτων νότιων περιοχών του Νομού.

Το μόνο βέβαιο είναι πως στη Λευκίμμη υφίσταται αστυνομοκρατούμενο καθεστώς και έχει καταλυθεί κάθε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας των πολιτών…

*Ο Αλέξανδρος Μαραγκάκης είναι δημοσιογράφος και στέλεχος της ΛΑ.Ε, που συμμετείχε στην πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της στην Κέρκυρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας