Η ΛΑ.Ε:Δωρίζει στα Αρχεία του Κράτους χάρτη(1946) με τα μαρτυρικά χωριά

1184

Σήμερα  19 Απριλίου 2019 , οι Μαριάνα Τσίχλη , Υποψήφια Περιφερειάρχης ττικής « ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ», Αριστείδης Κωνσταντάκης , Υποψήφιος Ευρωβουλευτής , ΛΑΕ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, Σαράντος Θεοδωρόπουλος μέλος της Συντονιστικής  Επιτροπής του ΕΣΔΟΓΕ.  Και μέλος   του Π.Σ. της ΛΑΕ  επισκέφθηκαν  τα  Γενικά Αρχεία  του  Κράτους  και  δώρισαν  ψηφιοποιημένα  αντίγραφα   των έργων  του  Παραστατικού  Χάρτη του 1946 που απεικονίζει τα 1770 χωριά και πόλεις της Ελλάδας που καταστράφηκαν από τον κατακτητή κατά  τον  πόλεμο  και  τη Γερμανική  Κατοχή , καθώς  και το υπομνηματικό του έργο το Βιβλίο «Καταστραφείσαι Πόλεις» (1946), επιμέλεια Δημ. Καραδήμα , έκδοση Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών , το έργο του Κ.Δοξιάδη «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ» (1946), έκδοση Υφυπουργείου ανοικοδόμησης , το έργο  «Ζημίες των Αρχαιοτήτων»  (1946) .

Δήλωση Μαριάννας Τσίχλη υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής

Ήρθαμε σήμερα για να καταθέσουμε τεκμήρια για τις καταστροφές που προκάλεσε η ναζιστική θηριωδία, με πρωτοβουλία του Σαράντου Θεοδωρόπουλου. Η Αττική πέρασε σκληρές δοκιμασίες στην κατοχή. Ο μεγάλος λιμός και οι ασθένειες οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες, στις οποίες προστέθηκαν οι εκτελέσεις, οι εξορίες, τα βασανιστήρια και οι διώξεις.

Όμως, η πείνα και η τρομοκρατία δεν λύγισαν το λαό της Αττικής, της Αθήνας και του Πειραιά, που πρωταγωνίστησε στην Αντίσταση, γράφοντας κάποιες από τις πιο λαμπρές σελίδες της ΕΑΜικής εποποιίας. Κορυφαία στιγμή οι τεράστιες διαδηλώσεις τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 1943 που απέτρεψαν την πολιτική επιστράτευση. Αλλά και μετά την απελευθέρωση, η μάχη της Αθήνας, τα Δεκεμβριανά, που έδειξαν την ατσάλινη βούληση του λαού της Αθήνας για να κατακτήσει τη λευτεριά και τη δυνατότητα να ορίζει τη μοίρα του.

Η Αττική έχει δεκάδες τόπους μαρτυρίων από τη ναζιστική θηριωδία, αλλά και δεκάδες τόπους αντίστασης, που αποδεικνύουν τον ρόλο του λαού της στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών. Αυτή η πλευρά της ιστορίας της, συστηματικά αποκρύπτεται, ή, στην καλύτερη περίπτωση αγνοείται.

Η ιστορία της Αττικής πρέπει να αναδειχθεί. Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να συμβάλει στον αγώνα απέναντι στη λήθη. Είναι απαραίτητο, ο λαός και ιδίως οι νέοι της Αττικής και της Ελλάδας να γνωρίσουν την ιστορία της, την ιστορία ενός λαού που, κάθε φορά που βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, ποτέ δεν διάλεξε τις αλυσίδες, αλλά τον αγώνα και την αντίσταση.

Δήλωση Άρη Κωνσταντάκη

Δεν απαντήθηκε  απαντήθηκε  επίσημα  και με  την αυστηρότητα που θα έπρεπε  το  γεγονός ότι  ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος  της Γερμανίας   δήλωνε για τις Γερμανικές αποζημιώσεις ότι  “το θέμα έχει διευθετηθεί οριστικά πολιτικά και νομικά”, την ώρα που  η Βουλή των Ελλήνων σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.  Στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  μπορεί να  αναδειχτεί  το  ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων   που πέρα  από το οικονομικό του  αντίκρυσμα έχει τεράστια  βαρύτητα  στην  πάλη  ενάντια  στο  φασισμό .

Δήλωση Σαράντου Θεοδωρόπουλου

Με  τη  σημερινή  μας  κίνηση  απαντάμε στις προεκλογικές φιέστες  της  Κυβέρνησης. Στοιχεία υπήρχαν. Διάθεση να διεκδικηθούν τα δίκαια του Ελληνικού Λαού δεν υπάρχει. Το Ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων είναι πολύ μεγάλο για να γίνεται μέρος  της προεκλογικής μικροπολιτικής.

Στα  Γενικά Αρχεία του Κράτους υπάρχουν όπως θα έπρεπε , κάποια σημαντικά  έργα  για τις Γερμανικές αποζημιώσεις  γιατί η Διοίκηση  φρόντισε να εφοδιάσει τα Γενικά Αρχεία  με  σημαντικό υλικό. Μέρος  αυτού του υλικού το ανέκτησα στο αρχείο μου. Το υλικό αυτό ψηφιοποιημένο  δωρίζουμε  σήμερα με πολύ χαρά , ώστε να είναι διαρκώς προσιτό στον ερευνητή και προσιτό στη γνώση.

Ζητάμε ,όπως είχε  ζητήσει  και  ως βουλευτής  ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, την  εγγραφή στον Τακτικό Προϋπολογισμό των κονδυλίων που αφορούν στις οφειλές της Γερμανίας προς Ελλάδα, όπως έχουν υπολογιστεί από την ομάδα εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , Την επίδοση στη Γερμανία ρηματικής διακοίνωσης να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις και  την  ανακοίνωση  σχεδίου ενεργειών  σε  περίπτωση  γερμανικής άρνησης. Την παροχή άδειας, κατ΄άρθρο 923 ΚΠολΔ, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την εκτέλεση των 11 αμετακλήτων αποφάσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων που δικαιώνουν τα θύματα της θηριωδίας του Διστόμου , του Αιγίου κ.λπ.

Δεν μπορούν να  μας  πείσουν  ότι υπάρχει σοβαρή πρόθεση διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα  ούτε με οι προεκλογικές   κινήσεις εντυπωσιασμού  των  πρώην συνεργατών  του κ. Μαρινάκη , αλλά ούτε και οι προθέσεις των κομμάτων  του μνημονιακού τόξου , που δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε  τον  Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας χωρίς τη συγκατάθεση των Βρυξελλών

Χρειάζεται  άλλη πολιτική,  έξω  από  την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ώστε να είμαστε υπολογίσιμοι. Πορεία που εγγυώνται  το  Ευρωψηφοδέλτιο και τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια  που στηρίζει η Λαϊκή Ενότητα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας