Αυξανόμενα βαίνουν τα «φέσια» του δημοσίου στους ιδιώτες

1403
φέσια

Παρά τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τις διαρκείς επισημάνσεις των διεθνών οργανισμών και των επενδυτικών οίκων ότι αυτές αποτελούν σοβαρό «αγκάθι», τα φέσια των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα βαίνουν αυξανόμενα.

Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία έδειξαν ότι το Φεβρουάριο οι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν το Φεβρουαρίου σε 1,669 δισ. ευρώ από 1,578 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, δηλαδή κατεγράφη αύξηση 104,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν τον ίδιο μήνα στα 480 εκατ. ευρώ από 488 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του έτους.

Τα συνολικα στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου δείχνουν πληρωμές ύψους μόλις 10,4 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης

Μόνη ενθαρρυντική ένδειξη ελαφράς προόδου είχαμε στην καταβολή των εκκρεμών συντάξεων. Τον Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, χορηγήθηκε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 67,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εκ των οποίων κατέληξαν στους δικαιούχους τα 54,6 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Αθήνα είχε δεσμευθεί να μηδενίσει τα «φέσια» του δημοσίου από το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια, καθώς αυτό κρίθηκε αδύνατο, η δέσμευση μετατέθηκε για τα τέλη του 2018. Πλέον στόχος είναι να αποφεύγεται η δημιουργία νέων οφειλών, αλλά ούτε αυτό όπως φαίνεται τηρείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας