Κοινή ψυχροπολεμική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ-Κύπρου στην Ανατ. Μεσόγειο

1588
άσκηση

Με πλήρη, σχεδόν, μυστικότητα ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «NOBLE DINA 2019» στην οποία συμμετείχε και το ελληνικό Π.Ν.

Είναι εντυπωσιακό ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, η άσκηση ήταν ιδιαιτερα μακρόσυρτη και διεξήχθη, σχεδόν, μυστικά από την Τετάρτη 03 Απριλίου έως την Πέμπτη 18 Απριλίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) στην Κρήτη και στο Ναύσταθμο της Χάιφας.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε πολύ αναβαθμισμένα και πολύ ενεργητικά με τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, την πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ και το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ, ενώ την άσκηση υποβοηθούσαν και επιτηρούσαν πλήθος Νατοϊκά και τουρκικά(!) πλοία.

Τα κύρια αντικείμενα της άσκησης σύμφωνα πάντα με τη μονομερή ανακοίνωση, εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης των συμμετεχόντων.

Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το Πολεμικό Ναυτικό, το Ναυτικό των ΗΠΑ, το Ναυτικό του Ισραήλ και το Ναυτικό της Κύπρου και καμιά σχέση δεν έχει με την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, την οποία επικαλούνται οι διοργανωτές της.

Στην πραγματικότητα η ναυτική αυτή άσκηση εξέφραζε την πλήρη δορυφοροποίηση Ελλάδας και Κύπρου στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ υπάκουε σε νεοψυχροπολεμικούς σχεδιασμούς και εστρέφετο ευθέως εναντίον της Ρωσίας, της Συρίας, του Ιράν και των Παλαιστίνιων.

Στρατιωτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι μόνο ως άλλοθι θα μπορούσε να επικαλεσθεί η ελληνική κυβέρνηση, ότι η άσκηση εστρέφετο κατά της Τουρκίας και είχε ως στόχο να ανακόψει την επιθετική βουλιμία της.

Αντίθετα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ επιχειρούν στο βαθμό που ασκούν πίεση στην Άγκυρα να τα βρουν τελικά μαζί της και να έχουν ως μεζέ στο τραπέζι τους τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας