Η Κίνα επεμβαίνει για τη σταθεροποίηση του γουάν

893
κίνα

Τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ασία φαίνεται να σταθεροποιούνται την Τρίτη, μετά την απότομη πτώση τους τη Δευτέρα, αντιδρώντας στον επίσημο χαρακτηρισμό της Κίνας ως “χειραγωγού νομίσματος” από πλευράς ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέτρεψε στο γουάν να κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου τα τελευταία 11 χρόνια, ως απάντηση στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς δεκάδων δισεκατομμυρίων σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν χαρακτήρισε τη Δευτέρα επίσημα την Κίνα ως χειριστή νομισμάτων, αναφέροντας τη “μακρά ιστορία” της ασιατικής χώρας να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος με στόχο να κερδίσει ένα “αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο“. Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ έκανε επίσης λόγο για παραβίαση δέσμευσης της Κίνας ενώπιον της G20 να σταματήσει την υποτίμηση του νομίσματός της.

Η Κίνα απέρριψε κατηγορίες ότι χειραγωγεί το νόμισμά της και σήμερα Τρίτη κινήθηκε για να ανακόψει την πτώση του έναντι του δολαρίου. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έθεσε την ισοτιμία αναφοράς του γουάν έναντι του δολαρίου σε υψηλότερο σημείο σε σχέση με εκείνο που ανέμεναν οι αναλυτές, με αποτέλεσμα το νόμισμα να ενισχυθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά 0,2%. Η κεντρική κινεζική τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει κρατικά ομόλογα αξίας 30 δισ. Γουάν (4,2 δισ. δολ.) στις 14 Αυγούστου, προκειμένου να αντισταθμίσει περαιτέρω την βουτιά του νομίσματος.

Η τελευταία εξέλιξη ακολουθεί ένα παγκόσμιο sell-off που αποδιοργάνωσε τους επενδυτές, οι οποίοι είδαν τους μεγαλύτερους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση για το 2019 σε ημερήσια βάση τη Δευτέρα. Ο δείκτης S & P 500 συρρικνώθηκε κατά 3%, ενώ ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,9%. Ο Nasdaq κατρακύλησε 3,5%.

Στην Ασία, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,2%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 0,5%. Ο Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα και ο Nikkei της Ιαπωνίας επίσης υποχώρησαν, όπως και οι αγορές σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν και νοτιοανατολική Ασία. Η Apple είδε τη μετοχή της να χάνει 5,2% της αξίας της, καθώς οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά.

Το επίπεδο που έφτασε το γουάν ήταν το χαμηλότερο έναντι του δολαρίου από το 2008. Αν και η κεντρική τράπεζα της Κίνας κατηγόρησε για την πτώση του νομίσματος “δυνάμεις της αγοράς“,διαμαρτυρήθηκε επίσης εναντίον του εμπορικού προστατευτισμού των ΗΠΑ.

Το σχόλιο και οι αναφορές της POBC ότι οι κρατικές γεωργικές εταιρείες της Κίνας σταμάτησαν να αγοράζουν αμερικανικά γεωργικά προϊόντα θεωρούνται απάντηση στην απειλή Τραμπ για την επιβολή των νέων δασμών από την 1η Σεπτεμβρίου, εάν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο δεν καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία.

Η πτώση του γουάν, που καθιστά τις κινεζικές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές έναντι των αμερικανικών αγαθών και “μαλακώνει” τις επιπτώσεις των δασμών που έχουν ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ, δείχνει σημαντική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο Μνούσιν δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργήσει σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπίσει το “αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα” της Κίνας.

Την Τρίτη, η Goldman Sachs δήλωσε ότι δεν αναμένει πλέον ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο θα υπογράψουν εμπορική συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 στις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο πλευρές υιοθετούν μία σκληρότερη γραμμή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας