Οικονομική πτώση: Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές εντάσεις βυθίζουν χρηματιστήρια και σκοτεινιάζουν προοπτικές

982
οικονομική

Η Ευρώπη δεν άργησε να πάρει τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων από την Ασία. Με το «καλημέρα» τα χρηματιστηριακά ταμπλό βάφτηκαν κόκκινα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι ο «καύσωνας» των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων θα φέρει στις αγορές «καταιγίδα».

 

Πώς διαμορφώνεται το διεθνές περιβάλλον; Ο Τραμπ ετοιμάζει νέους δασμούς και το Πεκίνο απαντά με υποτίμηση του γιουάν, ο Τζόνσον «σπρώχνει« τη Βρετανία σε άτακτο Brexit, οι σχέσεις Ιράν- Δύσης επιδεινώνονται ραγδαία, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ μαίνονται, Ιαπωνία και Ν. Κορέα μαλώνουν για αποζημιώσεις και δασμούς και η Ινδία ανακαλεί το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του Κασμίρ.

Όλα αυτά τρομάζουν και πυροδοτούν μαζική φυγή από το ρίσκο των μετοχών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 11:00 πμ καταγράφει πτώση 1,5%, ενώ ανάλογες είναι οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη. Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης είναι στο -1,14%.

Νωρίτερα στην Ασία μαζικές ήταν οι ρευστοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ, με τον Hang Seng να κλείνει στο -2,8%. Στη Σαγκάη ο Σύνθετος Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,62%, αλλά οι απώλειες θα ήταν σαφώς μεγαλύτερες εάν η υποτίμηση του γιουάν σε ναδίρ 11 ετών δεν στήριζε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Απώλειες 1,1% για τον βασικό δείκτη του ινδικού χρηματιστηρίου, ενώ στο -1,9% έκλεισε και ο γενικός δείκτης στο Σίντνεϊ.

Στην αγορά συναλλάγματος ισχυρότατες πιέσεις δέχονται όλα τα ασιατικά νομίσματα, ενώ και η στερλίνα είναι μεταξύ των μεγάλων ηττημένων με νέα πτώση 0,4% έναντι του δολαρίου.

Ο εμπορικός πόλεμος ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι θα εξελιχθεί σε νομισματικό. Και το Πεκίνο δεν άργησε να στείλει το μήνυμα πως θα χρησιμοποιήσει κάθε όπλο που έχει στη διάθεσή του, αφήνοντας το γιουάν να επιστρέψει σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από τον Μάιο του 2008.

Ωστόσο, τα νομισματικά παιχνίδια και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος των επενδυτών. Οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις εντείνονται συνεχώς. Το πολιτικό ρίσκο αγνοήθηκε επί χρόνια από τις αγορές, που συνέχιζαν κόντρα σε όλες τις προβλέψεις το «πάρτι». Τώρα έρχεται να πάρει την «εκδίκησή» του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας