Η Βρετανία έφυγε. Δεν επιστρέφει ποτέ. Grexit το μέλλον για Ελλάδα

1936
βρετανία

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε είναι ένα μεγάλο γεγονός. Η Βρετανία με τα 3,5 ολόκληρα χρόνια από το δημοψήφισμα που “ανέλπιστα” διατράνωσε ένα μεγάλο ‘ΟΧΙ” στην Ε.Ε. Μετά από αμέτρητες πιέσεις, κινδυνολογίες, εκφοβισμούς, προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου. Μετά από σκληρότατο αγώνα με θεούς και δαίμονες και κυρίως με το ιερατείο των Βρυξελλών και του Βερολίνου, η λαϊκή εντολή για έξοδο από την Ευρωπαϊκά Ένωση έγινε τελικά πράξη. Όσοι προεξοφλούσαν την υπαναχώρηση, την μετάνοια και την επιστροφή της Βρετανία στη γερμανική μπότα διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Σε μια ολόκληρη Ε.Ε, η οποία είχε θάψει όλα τα δημοψηφίσματα λαών και χωρών που στρέφονταν κατά αντιδημοκρατικών αποφάσεων της, μόνο το πείσμα και η επιμονή του βρετανικού λαού μπορούσε να αντέξει και να συντρίψει την “πανίσχυρη” ευρωπαϊκή γραφειοκρατία η οποία κατέρρευσε ως “χάρτινος πύργος” απέναντι στην αποφασιστικότητα ενός λαού.

Η Iskra ήταν η μόνη σχεδόν φωνή που από την αρχή και με πάθος τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του Brexit, δεχόμενη μύριες επιθέσεις, κατηγορίες και συκοφαντίες τόσο από το κατεστημένο όσο και από τις περισσότερες δυνάμεις μιας Αριστεράς, που έχει χάσει δυστυχώς την επαφή με την πραγματικότητα, τους πόθους και τα μεγάλα λαϊκά αιτήματα των καιρών, που αναζητούν δρόμους χειραφέτησης και ελευθερίας.

Ακόμα και δυνάμεις της Αριστεράς στην χώρα μας που τάσσονται κατά της Ε.Ε, ακόμα και αυτές αναδιπλωνόντο μπροστά στο Brexit, με τον φόβο ή το πρόσχημα πως το υποστήριζαν συντηρητικές δυνάμεις στη Βρετανία. Αυτές οι δυνάμεις της Αριστεράς τάσσονται κατά της Ε.Ε στα λόγια αλλά συνδέουν την έξοδο από αυτήν με εκείνο που οι ίδιες ονομάζουν επίγειο παράδεισο. Αν, όμως, το αίτημα της εξόδου από την Ε.Ε πάρει αυτόνομη και πρακτική διάσταση, τότε εγκαταλείπουν το πεδίο της πάλης και οπισθοχωρούν φοβικά από την απαιτούμενη προσπάθεια να πάρουν στα χέρια τους το αίτημα της εξόδου και να βάλουν την σφραγίδα τους συνδέοντας το αίτημα με προοδευτικούς, εθνικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς.

Δυστυχώς αυτό έπραξε και το Εργατικό Κόμμα, υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, της Βρετανίας και άλλες αριστερές δυνάμεις, πλην φωτεινών εξαιρέσεων εγκαταλείποντας την έξοδο από την Ε.Ε και στην ουσία υποστηρίζοντας την παραμονή της Βρετανίας σε αυτή, με αποτέλεσμα να ξεκοπούν από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Βρετανίας, τα οποία τους γύρισαν την πλάτη.

Η Βρετανία έφυγε από την Ε.Ε και δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ, ότι κι αν λένε οι θιασώτες της ευρωπληξίας! Αντίθετα, η έξοδος της Βρετανίας θα είναι η αρχή του τέλους μιας Ε.Ε, που βρίσκεται σε κρίση, παρακμάζει και έχει μετατραπεί σε κατεξοχήν νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτικό φρούριο σε όλον τον πλανήτη.

Βεβαίως, με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε δεν άλλαξε και ο βρετανικός καπιταλισμός ούτε ο ιμπεριαλιστικός του χαρακτήρας. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας συντηρητικός πολιτικός, αν και η πρόσφατη κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων της Βόρειας Αγγλίας και άλλα μέτρα τα οποία προώθησε, αξίζουν προσοχής.

Αν, όμως, δεν άλλαξε το βρετανικό σύστημα, μια Βρετανία έξω από την Ε.Ε δίνει πολύ περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες στη βρετανική εργατική τάξη, τα βρετανικά λαϊκά στρώματα, τους προοδευτικούς ανθρώπους στη Βρετανία και τις γνήσιες αριστερές προοδευτικές δυνάμεις της χώρας αυτής να αγωνιστούν πολύ πιο αποτελεσματικά και με περισσότερη αυτοπεποίθηση για μια προοδευτική στροφή στη Βρετανία, εφόσον φυσικά αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές και τις πολιτικές τους.

Μια προοδευτική, άλλωστε, στροφή στη Βρετανία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε θα ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί μέσα στην “ευρωφυλακή” και κάτω από την αντιδημοκρατική μπότα των Βρυξελλών, την επικυριαρχία του Βερολίνου και των άλλων κατεστημένων πολιτικοοικονομικών τάξεων των χωρών της Ε.Ε.

Η Ε.Ε αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο της πιο σκληρήςσυμμαχίας” των πιο επιθετικών νεοφιλελεύθερων τάξεων και στρατηγικών στο πλανήτη.

Η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο του Brexit και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην αποδέσμευση από το ευρώ και την Ε.Ε με στόχο την εθνική της ανεξαρτησία και μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης και αναγέννησης της χώρας.

Τώρα μπορούμε να δούμε ότι ολόκληρη η προπαγάνδα του προηγούμενου διαστήματος, πως σε μια Βρετανία που θα έφευγε από την Ε.Ε, θα έρχονταν λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί και όλες οι συμφορές του κόσμου, έχει πέσει στο κενό και έχει καταρρεύσει .

Η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ε.Ε θα καταστεί μια χώρα που θα έχει βγάλει μια σκληρή θηλιά από το λαιμό της και με νέα αυτοπεποίθηση ο ελληνικός λαός θα αγωνιστεί από πολύ καλύτερες θέσεις και δυνατότητες για να πάρει τις τύχες του στα χέρια του για μια πατρίδα ανεξάρτητη, ελεύθερη, βαθιά δημοκρατική, παραγωγικά ανασυγκροτημένη, προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη.

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας