ΗΠΑ: Ανησυχούν για τις αλήθειες Προέδρου Βουλγαρίας περί “ρωσικής Κριμαίας”

688
ΗΠΑ: Ανησυχούν για τις αλήθειες Προέδρου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για σχόλια του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα οποία η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία, είναι «ρωσική», ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια.

Ο Ράντεφ, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη προεδρική θητεία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες, Κυριακή, έχει δεσμευθεί να διατηρήσει στενές σχέσεις με τους συμμάχους της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει επίσης απευθύνει έκκληση για μια πραγματιστική σχέση με τη Ρωσία.

  • Σε ένα προεκλογικό ντιμπέιτ, ο Ράντεφ είχε πει πως η Κριμαία είναι «αυτή τη στιγμή ρωσική» και είχε καλέσει τις Βρυξέλλες να αποκαταστήσουν το διάλογο με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν λειτουργούν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, στις οποίες αναφέρθηκε στην Κριμαία ως ‘ρωσική’», ανέφερε σε δήλωσή της η αμερικανική πρεσβεία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είμαστε όλοι ξεκάθαροι και ενωμένοι στη θέση μας ότι, παρά την προσπάθεια προσάρτησης της Ρωσίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Τα σχόλια του Ράντεφ για την Κριμαία προκάλεσαν διαμαρτυρίες από την Ουκρανία και ισχυρές επικρίσεις από τους αντιπάλους του στη Βουλγαρία.

Οι υποστηρικτές του Ράντεφ λένε πως ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει πως η προσάρτηση της Κριμαίας παραβίασε το διεθνές δίκαιο, είχε στόχο να κατευνάσει τους φιλορώσους ψηφοφόρους στη Βουλγαρία πριν από τις προεδρικές εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας