Ζαχάροβα: Οι πράξεις του Τζουκάνοβιτς είναι “ντροπή για το Μαυροβούνιο”

1057
Οι πράξεις του Τζουκάνοβιτς

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δηλώνει πως ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, κατηγορώντας τη Ρωσία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, “προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχή”.

Οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου είναι μια προσπάθεια αποκατάστασης της εξουσίας υπό την υποστήριξη του Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η ομάδα του Προέδρου του Μαυροβουνίου συνεχίζει με επιμονή να παίζει το εκκλησιαστικό χαρτί. Ποιο είναι το ζήτημα; Όπως καταλαβαίνουμε να προκαλέσει αναταραχή, να χωρίσει τους Μαυροβούνιους σε φίλους και εχθρούς και βέβαια να αυξήσει τον βαθμό έντασης στην κοινωνία με σκοπό την αποκατάσταση της εξουσίας υπό την υποστήριξη του Τζουκάνοβιτς» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ταυτόχρονα, κρύβεται επιμελώς το γεγονός ότι υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε μανία με τη λεγόμενη ευρωατλαντική επιλογή, η άποψη σημαντικού μέρους του πληθυσμού του Μαυροβουνίου αγνοούνταν, πρόσθεσε.

«Αυτή η περιφρονητική στάση απέναντι στους δικούς τους πολίτες έγινε πηγή προβλημάτων και όχι κάποια μυθική παρέμβαση από το εξωτερικό» τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι δηλώσεις του Τζουκάνοβιτς που έφεραν αντιδράσεις

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε τη Ρωσία για ανοιχτή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου και επιθετικότητα με τη βοήθεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στις δηλώσεις του υπουργικού συμβουλίου του Τζουκάνοβιτς, που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον επίσημο ιστότοπο του αρχηγού του κράτους, αναφέρεται ότι ο επικεφαλής του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Αλφέγιεφ), παρενέβη στην εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου κατά τη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Russia 24».

Νωρίτερα στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τζουκάνοβιτς «ντροπή του Μαυροβουνίου», συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να ανατρέψει την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Ιωαννικίου.

Στα τέλη του 2019, η πρώην σύγκληση του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου υπό την ηγεσία του πρώην κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του προέδρου Τζουκάνοβιτς, ψήφισε νόμο για την ελευθερία της θρησκείας και το καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, ο οποίος προκάλεσε την αντίθεση των πιστών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για την προστασία των εκκλησιών και μοναστηριών, τα οποία, σύμφωνα με το έγγραφο, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην κυριότητα του κράτους, πραγματοποιούνταν μαζικές προσευχές και λιτανείες σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια μερικών μηνών.

Το κίνημα «Δεν θα παραδώσουμε τα ιερά μας» ένωσε την αντιπολίτευση και οδήγησε στην πρώτη μέσα σε πάνω από 30 χρόνια εκλογική ήττα του κόμματος του Τζουκάνοβιτς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας