Επικράτηση Σαλβίνι στην Ούμπρια, άλλοτε προπύργιο της Κεντροαριστεράς

1001
σαλβίνι

Η νίκη Σαλβίνι στην Ούμπρια αποτέλεσε σοκ για τον προοδευτικό-δημοκρατικό κόσμο της Ιταλίας. Γίνεται φανερή η παταγώδης αποτυχία της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος με πρωθυπουργό τον Τζιουζέπε Κόντε, η οποία προκαλεί αποστροφή σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του Ιταλικού λαού. Στην Ιταλία γίνεται φανερό το κενό μιάς ριζοσπαστικής πολιτικής δύναμης που από βιώσιμες προοδευτικές θέσεις θα θέσει θέμα Italexit και οικονομικής ανασυγκρότησης της Ιταλίας.

Ο  Ματέο Σαλβίνι κέρδισε το στοίχημα του να εκδιώξει από την εξουσία την αριστερά έπειτα από 70 χρόνια.

Μεγάλη νίκη πέτυχε στην περιφέρεια της Ούμπρια ο δεξιός συνασπισμός υπό τον Ματέο Σαλβίνι, περιοχή η οποία αποτελεί παραδοσιακό προπύργιο της αριστεράς. Ο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι «τα αποτελέσματα που έρχονται από όλη την επαρχία είναι εκπληκτικά», εκφράζοντας «τη χαρά και τη συγκίνησή του» για τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν την Donatella Tesei, την υποψήφια της δεξιάς, να καταγράφει προβάδισμα 20 μονάδων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Tesei συγκεντρώνει ποσοστό 57,55%, έναντι 37,49% του Vincenzo Bianconi, τον οποίο στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα κα το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά τη δημιουργία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία πριν δύο μήνες, ο οποίος αντικατέστησε τη συμμαχία μεταξύ της Λέγκα και του M5S, που παρέμεινε στην εξουσία μόνο για 14 μήνες.

Ο Σαλβίνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής (64,4%, 9 μονάδες περισσότερο από το 2015), διαβεβαιώνοντας ότι η Λέγκα «επιβεβαίωσε ότι είναι το πρώτο κόμμα της Ιταλίας». «Απελευθερώσαμε την Ούμπρια, τώρα θα απελευθερώσουμε την Ιταλία», δήλωσε ενθουσιασμένη η Giorgia Meloni,  επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας».

Κόντε:  Τίποτα δεν θα αλλάξει τη Δευτέρα

Σε συνάντηση πριν τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών ο Ιταλός πρωθυπουργός  Τζιουζέπε Κόντε διαβεβαίωσε ότι «για εμένα, τίποτα δεν θα αλλάξει τη Δευτέρα. Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα».

Όμως ο Σαλβίνι εκτίμησε ότι οι εκλογές στην Ούμπρια αντιπροσωπεύουν «την πραγματική Ιταλία» και «όχι την Ιταλία που βρίσκεται προσωρινά στην κυβέρνηση». Ο Σαλβίνι κέρδισε το στοίχημα του να εκδιώξει από την εξουσία την αριστερά έπειτα από 70 χρόνια που κυβερνά την μικρή, τουριστική αυτή επαρχία, εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση που διέρχεται αυτή η άλλοτε πλούσια περιοχή.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε περιοδεία στην Ούμπρια επί εβδομάδες προωθώντας τη δέσμευσή του να υιοθετήσει ενιαίο φορολογικό συντελεστή, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν αντέχει η οικονομία της Ιταλίας, όμως η Λέγκα επιμένει ότι χρειάζεται για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας.

Η Ούμπρια είναι η όγδοη νίκη για τη δεξιά σε τοπικές εκλογές μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018. Ο Σαλβίνι διαβεβαίωσε άλλωστε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την Ούμπρια ως εφαλτήριο για να κερδίσει τις τοπικές εκλογές και σε ένα άλλο προπύργιο της αριστεράς, την Εμίλια- Ρομάνια, όπου πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο, και αργότερα την Τοσκάνη την άνοιξη.

Στην Ιταλία οι επαρχίες έχουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας και διαχειρίζονται οι ίδιες το σύστημα υγείας τους, τις μεταφορές, τους αυτοκινητόδρομους και τα σχολεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας