Με ελληνοτουρκική συμφωνία “διαλόγου” και “συνεκμετάλλευσης”παγώνει έρευνες το Oruc Reis

1230
τουρκία
H Θεία Μέρκελ προωθεί καθεστώς τουρκικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

«Παγώνουν» οι έρευνες στο Αιγαίο, σύμφωνα  με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Όπως είπε ο Καλίν η απόφαση να σταματήσουν οι έρευνες και να αποσυρθεί το Oruc Reis ανήκει στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ιμπραήμ Καλίν προανήγγειλε την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφιλεγόμενες περιοχές» του Αιγαίου, μιλώντας στο CNN Turk. .

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα όλα αυτά τα ζητήματα. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα.Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN Turk.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε στο CnnTurk: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις  σταματήσουμε για λίγο (σ.σ. τις έρευνες)”». Όπως μάλιστα μεταδόθηκε η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα. Ο Καλίν είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις.

Προς νέο καθεστώς τουρκικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία, αφού με την καθοριστική παρέμβαση των ΗΠΑ οι οποίες χαρακτήρισαν διαφιλονικούμενη την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, γκριζοποίησε και τα θαλάσσια δικαιώματα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει τώρα ότι μας κάνει χάρη (!) και παγώνει για λίγο (;) τις έρευνες στις “αμφισβητούμενες” περιοχές, στις οποίες ζητάει, άκουσον-άκουσον, την κοινή με την Ελλάδα διεξαγωγή ερευνών, παράλληλα με την έναρξη ελληνοτουρκικών συζητήσεων, στις οποίες δεν θέτουν περιοριστική ατζέντα ούτε προϋποθέσεις.

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά ζητάει και προτείνει κοινές έρευνες με την Ελλάδα σε θαλάσσιες περιοχές με “αμφισβητούμενα” κατά την Τουρκία δικαιώματα κυριαρχίας, ενώ παράλληλα προτείνει και διάλογο εφ’ όλης της ύλης για το σύνολο των ζητημάτων που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως , δήθεν, ελληνοτουρκικές διαφορές (γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση των νησιών κ.λ.π κ.λ.π).

Είναι προφανές ότι οι κοινές έρευνες, που προτείνει η Τουρκία, παραπέμπουν ευθέως στη συνεκμετάλλευση των “γκρίζων” αμφισβητούμενων θαλάσσιων ζωνών, μέχρις ότου, κατά την πρόταση της Τουρκίας, οριοθετηθούν με διάλογο τα επί μέρους δικαιώματα.

Αυτό σημαίνει πως ό,τι η Τουρκία αμφισβητεί και μέχρις ότου “διευθετηθεί“, θα το συνδιαχειρίζεται με την Ελλάδα!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Ι. Καλίν απέδωσε τις εξελίξεις αυτές στη δημιουργική, όπως είπε, παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, όλα δείχνουν, ότι είναι ο αρχιτέκτονας του νέου καθεστώτος  που επιδιώκεται να διαμορφωθεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο , το οποίο θα προκύψει μέσα από τον εφ’ όλης της ύλης και χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις ελληνοτουρκικό διάλογο και την ελληνοτουρκική συνεκμετάλλευση όσων θαλάσσιων περιοχών η Τουρκία θεωρεί διαφιλονικούμενες και στο οποίο καθεστώς η Τουρκία θα εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος και την σφραγίδα της επικυρίαρχης δύναμης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με δορυφόρους την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας