Επαναπροσεγγίζουν Σαουδική Αραβία και Ιράν

698
Επαναπροσεγγίζουν Σαουδική Αραβία

Τεχεράνη και Ριάντ έτοιμες να ανοίξουν ξανά τα προξενεία τους

Ιράν και Σαουδική Αραβία βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την επανέναρξη των επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επαναλειτουργία των αντίστοιχων προξενείων τους, σε ένδειξη προοδευτικής αποκατάστασης των σχέσεών τους, μετά από χρόνια εχθρότητας και συγκρούσεων μέσω εκπροσώπων τους.

Αυτό αναφέρει τηρώντας την ανωνυμία της,  θεσμική πηγή του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας  σύμφωνα με την οποία μια συμφωνία για τον τερματισμό των εντάσεων του πρόσφατου παρελθόντος είναι «επικείμενη».

Ο βασιλιάς Σαλμάν ζητά επίσης «απτά αποτελέσματα» για την ανοικοδόμηση κλίματος «εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο εθνών.

“Και οι δύο, καταρχήν, επισημαίνει η πηγή στο AFP, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επαναλειτουργία των προξενείων και νομίζω ότι η ανακοίνωση για εξομάλυνση των σχέσεων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.

Τις τελευταίες ημέρες,  επίσημες αρχές στην Τεχεράνη είχαν δείξει επιφυλακτική αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την Υεμένη, ένα από τα κύρια στοιχεία του διχασμού της τελευταίας περιόδου, έχουν πάρει “τη σωστή κατεύθυνση”.

Η Τεχεράνη και το Ριάντ διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2016 μετά την επίθεση στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν ως απάντηση στην εκτέλεση του σιίτη ηγέτη Νιμρ αλ-Νιμρ.

Μια διαμάχη που προκάλεσε επιπτώσεις σε περιφερειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, διπλωματικής και εμπορικής απομόνωσης του Κατάρ , που διακόπηκε πρόσφατα, που θεωρείται ότι είναι πολύ κοντά στην Τεχεράνη.

Οι δύο δυνάμεις βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές σε ζητήματα όπως αυτό της Υεμένης και της Συρίας.

Ωστόσο, ο Σαουδάραβας διάδοχος  Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) δήλωσε τον Απρίλιο ότι ήθελε καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Ένα σημείο καμπής καθορίστηκε επίσης από την αλλαγή διοίκησης στην Ουάσινγκτον, με τη μετάβαση από τη «μέγιστη πίεση» του Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να επανεκκινήσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου και άλλες έχουν προγραμματιστεί “σύντομα”.

Η Τεχεράνη και το Ριάντ θα ήθελαν να ανοίξουν ξανά τα αντίστοιχα προξενεία τους στην πόλη της Σαουδικής Αραβίας Jeddah και στην ιρανική πόλη Mashhad ως χειρονομία καλής θέλησης.

Οι συναντήσεις γίνονται σε ένα χαλαρό κλίμα, αν και παραμένουν στοιχεία τριβής όταν πρόκειται για λεπτομέρειες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιαν είπε ότι “αρκετές συμφωνίες” επιτεύχθηκαν στις 8 Οκτωβρίου, όπου ο Σαουδάραβας ομόλογός του Faisal Bin Farhan al-Saud μίλησε για συναντήσεις σε “εξερευνητική φάση”, αλλά η ελπίδα είναι να “επιλυθούν” τα προβλήματα, και  κυρίως η Υεμένη.

Τον περασμένο μήνα, ο Σαουδάραβας Βασιλιάς Σαλμάν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες με το Ιράν «θα οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης» και στην αναβίωση της διμερούς συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ζήτησε από την Τεχεράνη να σταματήσει “κάθε μορφής υποστήριξη” για ένοπλες ομάδες στην περιοχή, με ιδιαίτερη αναφορά στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου επιτεύχθηκε σε επίπεδο ανοιχτών συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ήταν  είναι  μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, σημειώνοντας ότι η διαδικασία εύρεσης λύσεων στην Υεμένη «βγήκε από το θεωρητικό πλαίσιο στην περιοχή πρακτικής εφαρμογής και τα ενδιαφερόμενα μέρη επί τόπου ενημερώνονται για τα επόμενα βήματά τους».

Μάλιστα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ επιβεβαίωσε τότε ότι πραγματοποιήθηκε τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της χώρας του και του Ιράν, οι οποίες ήταν οι πρώτες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ιρανός Πρόεδρος Ιμπραήμ Ραΐσι.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας