Επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία:Κούρδοι κατέρριψαν Bayraktar χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό-Ανησυχία στην Άγκυρα

4472
Bayraktar χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό

Το drone Bayraktar TB2, ήταν η ευκαιρία για εθνικιστική προπαγάνδα, καθώς το καθεστώς Ερντογάν, κυκλοφόρησε ότι ήταν ένα drone «εθνικής παραγωγής». 

Ωστόσο, μεγάλα τμήματα των φερόμενων Τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία. Ο Καναδάς επέβαλε πρόσφατα, απαγόρευση στην εξαγωγή  σημαντικών ανταλλακτικών  για το drone.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, παράγονται από την εταιρεία του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Selçuk Bayraktar, του ομίλου Baykar. Το μη επανδρωμένο ιπτάμενο  όπλο, προστέθηκε στο οπλοστάσιο του τουρκικού στρατού το 2014.

Τέτοια drone, χρησιμοποιήθηκαν για τον πόλεμο εναντίον του κουρδικού κινήματος ελευθερίας. Μάλιστα στα πλαίσια  προπαγανδιστικής εκστρατείας, κυκλοφόρησαν πλάνα με τον Ερντογάν  να υπογράφει πάνω σε ένα drone.

Κούρδοι  αντάρτες όμως ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα υπερσύγχρονο τουρκικό drone Bayraktar TB2. Οι αντάρτες κυκλοφόρησαν μάλιστα πλάνα, από το drone που κατέπεσε στις 21 Μαΐου.

Τα συντρίμμια έπεσαν στο Zêbarî, στη συνοριακή περιοχή μεταξύ των περιοχών Zap και Gare στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ). Για λόγους ασφαλείας, οι αντάρτες δεν παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη μέθοδο της πτώσης. 

Οι αντάρτες απωθούν επίσης επανειλημμένα, τις επιθέσεις με ελικόπτερα με βαριά όπλα αλλά η μαζική καταστροφή του drone, υποδηλώνει ένα μεγάλο χτύπημα ,καθώς στερούνται σύγχρονο εξοπλισμό, καταρρίπτοντας τον μύθο των υπερσύχρονων drone.

Ο τουρκικός στρατός, συναντά μεγάλες δυσκολίες στις επιχειρήσεις που ξεκίνησε, για να καταλάβει τις περιοχές Zap, Avaşîn και Metîna στις αμυντικές ζώνες της Medya από το βράδυ της 23ης Απριλίου.

https://twitter.com/i/status/1415990928184160259

Αν και ο τουρκικός στρατός, αναπτύσσει χιλιάδες μισθοφόρους και στρατιώτες, δεν σημειώνει καμία πρόοδο στο έδαφος. Επομένως, όπως και τα μαχητικά αεροσκάφη, το TB2 αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του τουρκικού στρατού.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στον πόλεμο κατά της Αρμενίας. Η Τουρκία πωλεί μεταξύ άλλων, αεροσκάφη Bayraktar στο Κατάρ, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Για ένα από αυτά τα drone, το κράτος πληρώνει την τιμή των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο Baykar. Μόνο τον Νοέμβριο του 2020, καταβλήθηκαν 47 εκατομμύρια ευρώ για δώδεκα αεροσκάφη “Bayraktar TB2”.

Το drone έχει άνοιγμα φτερών 12 μέτρων και μήκος 6,5 μέτρα. Μπορεί να μείνει στον αέρα, για έως και 27 ώρες χωρίς διάλειμμα και να ανέβει πάνω από 9.000 μέτρα. 

Δεν χρειάζεται να ελέγχετε το πλήρως αυτόνομο drone. Το drone μπορεί να οπλιστεί με έως και τέσσερις μίνι βόμβες με λέιζερ MAM-L (22 kg) και MAM-C (2,5 kg), και με τον πύραυλο L-UMTAS (37,5 kg). Η τεχνολογία για τις κεφαλές αυτών των drones προέρχεται από τη Γερμανία.

Οι πύραυλοι των οπλισμένων αεροσκαφών του τουρκικού στρατού, αναπτύχθηκαν, από τον γερμανικό παραγωγό όπλων TDW και η άδεια παραγωγής πωλήθηκε στην Τουρκία.

Οι κεφαλές  των πυραύλων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό των οπλισμένων κηφήνων του τουρκικού στρατού, αναπτύχθηκαν από τον γερμανικό παραγωγό όπλων TDW και η άδεια παραγωγής τους πωλήθηκε στην Τουρκία. Η TDW έλαβε σχεδόν 300.000 ευρώ από την Τουρκία, για τα σχέδια του λεγόμενου «δολοφονικού πυραυλικού συστήματος».

Μετά την κατοχή του Afrin, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δήλωσε ότι οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία μειώθηκαν. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενήργησε, ενόψει ευρείας έκκλησης για εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, καθαρά συμβολικά. 

Η «φιλία όπλων» μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Αυτό φαίνεται, για παράδειγμα, από την απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε ερώτηση της ομάδας DIE LINKE, σχετικά με τις παραδόσεις όπλων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018.

Επιπλέον, η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία της Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε, πρόσφατα, ότι ενέκρινε την εξαγωγή συνολικά 33 στρατιωτικών εξοπλισμών, για την κατασκευή και χρήση στρατιωτικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στο καθεστώς της Άγκυρας τα τελευταία 10 χρόνια.

https://twitter.com/i/status/1415944827947077636

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας