Ενός κακού, πολλά προηγούνται και μύρια έπονται

1585
διαστροφές
Ο θάνατος του 10χρονου μαθητή στο Μενίδι έδειξε την αποτυχία της πολιτείας να ελέγξει κυκλώματα και καταστάσεις αλλά και οι επιθέσεις εναντίον “γενικώς” των Ρομά και οι εμπρησμοί της αυτοδικίας δείχνουν την παρουσία άλλων κυκλωμάτων, φαιών και μαύρων.
Άντε να το πούμε άλλη μια φορά μήπως κατορθώσουν να το καταλάβουν όλοι αυτοί οι επώνυμοι και οι “ανώνυμοι” που μας οδηγούν σε ολισθηρούς δρόμους: συλλογική ευθύνη δεν υπάρχει και ότα, γίνεται ένα έγκλημα πρέπει να πληρώνει, σύμφωνα με τους νόμους της συντεταγμένης πολιτείας, αυτός που φταίει.
Αυτός όμως. Όχι τα αδέλφια του ή οι γονείς του, όχι οι συγγενείς και οι φίλοι του και, βέβαια, όχι όλοι οι ομοεθνείς του, όχι όσοι ανήκουν στην ίδια φυλή ή στην ίδια “ράτσα”.
Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά και ξεκάθαρα: Πρέπει να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βρεθεί ποιος έριξε την σφαίρα που αφαίρεσε την ζωή του 10χρονου μαθητή στο Μενίδι. Και πρέπει επίσης, η πολιτεία να λάβει άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που δεν έλαβε όπως θα έπρεπε εγκαίρως ώστε όχι να μην υπάρξει άλλος τέτοιος θάνατος αλλά και να μην εξαρτάται η ζωή των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές από τα καπρίτσια των κυκλωμάτων της νύχτας.
Αυτά τα απλά πράγματα όμως δεν είναι όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε όλους. Για αυτό και ορισμένοι που εντάσσονται σε άλλα κυκλώματα, διαφορετικά μεν από αυτά που υπάρχουν περί τους Ρομά αλλά υπαρκτά και επικίνδυνα επίσης, προσπαθούν να ‘λύσουν” το πρόβλημα παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους και τιμωρώντας όποιον αυτοί αποφασίσουν: είτε γιατί δεν τους αρέσει το χρώμα του, είτε γιατί αυτόν μπορούσαν να στοχοποιήσουν πιο εύκολα, είτε γιατί με αυτόν έτυχε να έχουν διαφορές που βρήκαν τώρα ευκαιρία να τις λύσουν δια της τεθλασμένης.
Δυστυχώς αυτές τις ολοφάνερα φαιές ή και μαύρες, κατάμαυρες κινήσεις, φαίνεται να ενισχύουν και ορισμένοι δημοσιογράφοι και κάποια τηλεοπτικά μέσα, που -κυνηγώντας μερικές μονάδες τηλεθέασης παραπάνω- προάγουν την αυτοδικία και σιγοντάρουν τους ακροδεξιούς που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, ή μάλλον πίσω από τις καραμπίνες και τα… τσεκούρια που μοστράρουν στις τηλεοπτικές κάμερες.
Είτε όμως το καταλαβαίνουν οι “λειτουργοί της κοινής γνώμης” είτε όχι, είτε συνεχίζει να υπνώττει το ΕΣΡ είτε όχι, οι κοινωνικοί και πολιτειακοί παράγοντες οφείλουν να κάνουν με πολύ προσεκτικά βήματα όλα αυτά που απαιτούνται.
Διότι οι εμπρησμοί σπιτιών, η προσπάθεια εισβολής στον καταυλισμό των Ρομά, οι μολότοφ και οι προπηλακισμοί εναντίον όλων των “άλλων” που στοχοποιούνται αδιακρίτως, δεν τιμωρούν τους πραγματικούς ενόχους, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του θανάτου του 10χρονου, και δεν αποδίδουν δικαιοσύνη.
Αντίθετα εγκαθιδρύουν ένα γενικευμένο καθεστώς ανομίας που πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα και υπονομεύει ακόμη περισσότερο το μέλλον της περιοχής και των ανθρώπων της.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος του News 24/7.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας