Γιατί υπάρχει αντιπαράθεση «Καραμανλικών» με κυβέρνηση Μητσοτάκη;

533
Γιατί υπάρχει αντιπαράθεση «Καραμανλικών»

Σουφλιάς κατά του νομοσχεδίου για Παιδεία  Κακλαμάνης – Βαληνάκης κατά της εξωτερικής πολιτικής

Παρόλο που η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, η εικόνα μέσα και έξω από την κυβερνώσα παράταξη είναι διαφορετική.
Πέρα από τις γνωστές «βαρονίες» (Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Ντόρα) οι οποίες, εσχάτως, διεκδικούν λόγο και χώρο – όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες-, στο κάδρο των αμφισβητήσεων μπαίνουν και στελέχη του καραμανλικού μπλοκ.

Σουφλιάς κατά του νομοσχεδίου για Παιδεία

Πριν λίγες μέρες στο Βήμα της Κυριακής, ο Γιώργος Σουφλιάς, σημαίνον στέλεχος της καραμανλικής περιόδου, έγραψε ένα άρθρο κόλαφο κατά της Νίκης Κεραμέως και κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Τάχθηκε κατά του νέου τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και κυρίως, κατά της δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ο λόγος του είναι βαρυσήμαντος καθώς ο ίδιος υπήρξε Υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του αείμνηστου Μητσοτάκη ενώ υπήρξε ένας από τους «στρατηγούς» της δεύτερης διακυβέρνησης Καραμανλή.

Κακλαμάνης – Βαληνάκης κατά της εξωτερικής πολιτικής

Άλλο ένα καραμανλικό στέλεχος ο Νικήτας Κακλαμάνης, τα έβαλε αυτές τις μέρες με την ελληνική διπλωματία που ασκεί το Μαξίμου και κυρίως με τα πρόσωπα του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που επηρεάζουν τον Πρωθυπουργό.

Εννοούσε τα στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ…

Αιτία ήταν ότι η ελληνική διπλωματία δείχνει ανοχή στην τουρκική πίεση να διευρυνθεί η ατζέντα των διερευνητικών επαφών.

Τα βέλη του δεν πάνε στον καραμανλικό Νίκο Δένδια.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Μαξίμου και ανακοινώνονται στο ΥΠ.ΕΞ.

Ακόμα πιο καυστικός, όμως, από τον Νικήτα Κακλαμάνη, ήταν ο Γιάννης Βαληνάκης πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Καραμανλή και ένας από τους πιο στενούς οικογενειακούς του φίλους.

Ο κ. Βαληνάκης σε κυριακάτικο άρθρο στην Καθημερινή στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να οδηγηθούμε σε αυτή τη φάση σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Όπως υποστηρίζει, θα έπρεπε να περιμένουμε τον Μάρτιο στη Σύνοδο την έκθεση Μπορέλ για τις κυρώσεις προς την Τουρκία.

Το ότι σπεύσαμε αμέσως για τις διερευνητικές δείχνει αδυναμία.

Υπό «διωγμό» καραμανλικά στελέχη

Πέραν, όμως, αυτών τα καραμανλικά στελέχη βρίσκονται υπό απομάκρυνση από τα κέντρα λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων. Καταρχάς, ο πρόσφατος ανασχηματισμός έστειλε εκτός από το Υπουργείο Μετανάστευσης τον Γιώργο Κουμουτσάκο, γνωστό καραμανλικό στέλεχος και πουλέν του Πέτρου Μολυβιάτη πρώην ΥΠ.ΕΞ.

Ο πολύ στενός συνεργάτης και πορτ παρόλ του πρώην Πρωθυπουγού Κώστα Καραμανλή, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, παρά τα όσα είχαν γραφτεί στον Τύπο και παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε, δεν έγινε υπουργός Τουρισμού, ούτε μπήκε σε κάποια άλλη θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως, επίσης, δεν έγινε υπουργός ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, διεθνολόγος και για χρόνια επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Αντί του Καιρίδη, το Μαξίμου επέλεξε το αντίπαλο δέος του, τον επίσης διεθνολόγο καθηγητή Άγγελο Συρίγο.

Παπανικόλαου θέλει Βουλή, η ΝΔ όχι

Τέλος, σε δυσαρέσκεια είναι ο καραμανλικός Γιώργος Βλάχος, επειδή το Μαξίμου έστειλε τον Στέλιο Πέτσα στην περιφέρεια του, την Ανατολική Αττική για να εκλεγεί βουλευτής και ενδεχομένως να του πάρει την έδρα, η βουλευτής Επικρατείας επί Καραμανλή Φεβρωνία Πατριανάκου έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις της με τελευταία σχετικά με την αφωνία του κόμματος για τα Ίμια ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, γνωστό καραμανλικό στέλεχος θέλει να κατέλθει στο Νότιο Τομέα της Β Αθήνας αλλά το Μαξίμου έχει βάλει στοπ σε μία τέτοια μετακίνηση. Εξαιρούμε, βέβαια, τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, στο Υπουργείο Υποδομών ο οποίος απολαμβάνει μία καλή σχέση και συνεργασία με το Μαξίμου.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως έχει δηλώσει, δεν θα τολμήσει και νέα θητεία στην Βουλή ενώ ο Βαγγέλης Μειμαράκης βρίσκεται μακριά, στις Βρυξέλλες και είναι αβέβαιο εάν θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Οπότε, ο καραμανλικός παράγοντας κινδυνεύει να γίνει είδος προς εξαφάνιση…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας