Βρετανία: Αναβάλλεται η κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit

859
brexit

Μούσκεμα τα έχει κάνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Mey, υποχωρώντας συνεχώς απέναντι στην εκβιαστική τακτική της ΕΕ

Προς αναβολή οδεύει η αυριανή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, για τη συμφωνία που σύναψε η May με την ΕΕ αναφορικά με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγές, η αυριανή ψηφοφορία για το σχέδιο του Brexit δεν θα διεξαχθεί, μετά από τη σημερινή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της ΕΕ.

Ειδικότερα, το Bloomberg αναφέρει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναβάλλει την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το εάν θα λάβει έγκριση η συμφωνία της για το Brexit.

Αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση από τη Βουλή σήμερα το απόγευμα (15:30 GMT).

Η ψηφοφορία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα, αλλά τώρα πρόκειται να επαναπρογραμματιστεί, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει συνομιλίες με τους κορυφαίους υπουργούς της για να οριστικοποιήσει τη θέση της κυβέρνησης, και ορισμένοι φέρεται να της προτείνουν να προχωρήσει όπως ήταν προγραμματισμένο με την ψηφοφορία την Τρίτη.

Η May αναμένεται να προχωρήσει σε δήλωση σήμερα στο κοινοβούλιο αναφορικά με το Brexit, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, John Bercow.

Θα ακολουθήσουν δύο περαιτέρω ανακοινώσεις από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου –ένα από τον υπεύθυνο για το Brexit, Stephen Barclay, και άλλη μία από τον Andrea Leadsom, ο οποίος είναι επικεφαλής των νομοθετικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Το γραφείο της May επέμεινε ότι η ψηφοφορία πρόκειται να προχωρήσει κανονικά, μέχρι κάποια στιγμή το μεσημέρι, αλλά η προοπτική μιας συντριπτικής εξέγερσης από μέλη του κοινοβουλίου, υποχρέωσε την πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί.

Ο Graham Brady, πρόεδρος της επιτροπής 1922 που εκπροσωπεί τους βουλευτές των Συντηρητικών, δήλωσε πως η απόφαση της May να αναβάλει την ψηφοφορία “ήταν ξεκάθαρο αυτό που έπρεπε να γίνει”.

Το σχέδιο της May να αναβάλει την ψηφοφορία, δημιουργεί περαιτέρω αναταραχή γύρω από τη διαδικασία του Brexit. Το διακύβευμα για τη May είναι υψηλό. Εάν η βουλή αρνηθεί να επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η ίδια η May μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει τη θέση της και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε εκλογές.

“Η αναβολή της ψηφοφορίας για την συμφωνία απλώς αναβάλει το αναπόφευκτο. Οι Βρυξέλλες δεν θα δώσουν καμία περαιτέρω σημαντική παραχώρηση”, τόνισε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Philip Lee.

Κομισιόν: Η ΕΕ δεν επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία για το Brexit

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το Brexit, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May.

Έχουμε μία συμφωνία στο τραπέζι. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε“, τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε δημοσιογράφους, ουσιαστικά επαναδιατυπώνοντας την θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker.

Μία ημέρα προτού το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να καταψηφίσει τη συμφωνία της May για το Brexit, η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε υπερφίαλα ότι η Ένωση ήταν έτοιμη “για όλα τα σενάρια“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας