Βαγδάτη: Ρουκέτες στην «πράσινη ζώνη» μετά την αιματηρή διάλυση διαδήλωσης

1482
Βαγδάτη

Ρουκέτες ερρίφθησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Βαγδάτη, που φρουρείται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις.
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία στη διαδήλωση, την πλέον αιματηρή από το 2015, όταν ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τάξης που κατηγορείται για διαφθορά αι νεποτισμό.
Η αρμόδια αρχή συντονισμού των επιχειρήσεων ασφαλείας στο Ιράκ έκανε λόγο για «αρκετές ρουκέτες» που έπληξαν την πράσινη ζώνη, στην οποία υπάρχουν οι βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες και σημαντικά όργανα της χώρας, καθώς και πρεσβείες όπως αυτή των ΗΠΑ. Οι ρουκέτες ερρίφθησαν από την Μπαλαντιγιάτ και την οδό Παλαιστίνης, τομείς στη βόρεια Βαγδάτη, ανακοίνωσε η κοινή Διοίκηση επιχειρήσεων, χωρίς να αναφέρει ποιοι τις έριξαν. Αξιωματούχοι της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσαν την ρίψη των πυρών, αλλά δεν ήταν σε θέση να πουν αμέσως ποιος ήταν ο στόχος τους ακριβώς, ούτε αν υπήρξαν θύματα.
Αρκετοί δρόμοι ήταν κλειστοί το βράδυ του Σαββάτου και πρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν σε όλη την πρωτεύουσα. Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του σιίτη Μοκτάντα Σαντρ, είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά στην πλατεία Ταχρίρ ζητώντας μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον εκλογικό νόμο.
Ορισμένοι μεταξύ αυτών προσπάθησαν στη συνέχεια να περάσουν το σημείο που είχε αποκλείσει η αστυνομία και οδηγεί στην πράσινη ζώνη, όπως δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας. «Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να τους σταματήσουν αλλά αυτοί επέμειναν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με συνταγματάρχη της αστυνομίας τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν τον θάνατο επτά ανθρώπων -δύο μελών των δυνάμεων της τάξης και πέντε διαδηλωτών, ενώ τουλάχιστον 200 άτομα τραυματίστηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας