Βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

1701
Κορέα

Βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, κρίνοντας πως επρόκειτο για μια «επίδειξη δύναμης» της Πιονγκγιάνγκ έναντι της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Trum, ο οποίος διεμήνυσε πως η στάση της Ουάσιγκτον θα είναι στο εξής πιο σκληρή απέναντί της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 07:55 τοπική ώρα σήμερα (00:55 ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας και διέγραψε τροχιά προς ανατολάς, προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση «περίπου 500 χιλιομέτρων», σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.
Η διπλωματία της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, κάνοντας λόγο για μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και μια ξεκάθαρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Οι επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας δείχνουν τον έμφυτο παραλογισμό του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει καταληφθεί από μονομανία για την ανάπτυξη πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωσή του.
Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας στις 09:30 τοπική ώρα.

ΗΠΑ: Μέσου βεληνεκούς ο πύραυλος

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήταν μέσου βεληνεκούς.
«Τα συστήματα της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ εντόπισαν και παρακολούθησαν αυτό που εκτιμούμε ότι ήταν εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Μάρτιν Ο΄Ντόνελ’, προσθέτοντας ότι «η εκτόξευση ενός μέσου βεληνεκούς πυραύλου έγινε κοντά στην βορειοδυτική πόλη Κουσόνγκ». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική».
Ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ τόνισε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».
Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2016 η Βόρεια Κορέα είχε κάνει δύο δοκιμές πυραύλων Μουσουντάν από την ίδια βάση.
Στο μήνυμά του προς το λαό της Βόρειας Κορέας για το νέο έτος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ανακοινώσει πως η χώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει «την αποτρεπτική της ισχύ». Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕαπαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να τις αναγνωρίσει, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει εχθρική πολιτική από μέρους της Ουάσιγκτον.

Σεούλ και Ουάσιγκτον θα εξετάσουν «όλες τις πιθανές επιλογές»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το θέμα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Μάικλ Φλιν και ο Νοτιοκορεάτης ομολόγοός του Κιμ Κουάν-τζιν συμφώνησαν να εξετάσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να σταματήσουν οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Νότιας Κορέας, η συνδιάλεξη έγινε κατόπιν αιτήματος του Φλιν

Ιαπωνία: Απαράδεκτη ενέργεια

Μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη της κυβέρνησής του. «Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε ο Τραμπ σε κοινές του δηλώσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.
Από την πλευρά του ο Άμπε κατήγγειλε την «εντελώς απαράδεκτη» πυραυλική δοκιμή.
Η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση των Τραμπ και Άμπε κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας